Svensk Orientering logotyp
02.07.2016

Svenskarna kämpade tappert i stekande värme – tjejerna upp på podiet

Orientering
Även lördagens stafetter bjöd på rejäla utmaningar på ungdoms-EM. Sveriges tjejer ordnade en fin femteplats medan killarna kämpade sig i mål som nionde lag. "Genomgående bra insatser av båda lagen", säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

Det var varmt och tufft under fredagens långdistans. Under lördagen var det ännu varmare och de svenska stafettlöparna, som gör sitt första internationella mästerskap, fick slita ordentligt på de svåra, polska banorna.

- Det är inte ett moln på himlen och värmen har verkligen tagit ut sin rätt i dag. Vi har sett många trötta löpare och många missar, och det gäller samtliga nationer, säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

I D18-stafetten inledde Myrra Carlsson för svensk del. Hon liksom många andra gick tidigt på en nit i ett grönområde.

- Men därefter höll hon ihop det bra. Sedan hade vi Gabriella Bergander på andra. Hon gjorde några svängar, men även hon höll ihop det bra, säger Wiklund Björk.

- På andra sträckan drogs avstånden mellan lagen ut. Men både "Bella" och Vilma (von Krusenstierna) kämpade på. Sammantaget var det fina insatser av tjejerna. Och jättekul att de blir femma och hamnar på podiet!

Vann damstafetten gjorde Finland, tvåa blev Tjeckien och trea hemmanationen Polen.

Även H18-stafetten var svår och krävande. Det fanns gott om raviner som löparna skulle upp och ner i och det var mycket grönt på kartan.

Först ut var Simon Larsson som fick en jobbig start.

- Han kom till fel gaffel på första slingan. Efter den bommen fick han springa själv, men det gjorde han bra. Sedan sprang Oliwer (Lundberg) mycket fint på andra och förde upp Sverige till tredje plats. En skön revansch för Oliwer som ju diskades på lången.

Avslutaren Victor Imark gjorde en liten bom på första slingan.

- Då kom de ikapp bakifrån, och där var det några som sprang riktigt fort. Victor försökte hänga på men det blev för tufft i värmen.

Sverige blev till slut nia. Även på herrsidan var Finland vassast. Tvåa blev Norge och trea Polen.

- Sammanfattningsvis bra prestationer i dag. Alla gör sitt yttersta och vi får inte glömma att vi i första hand är här för att lära och skaffa oss rutin. Dagens utropstecken var Oliwer som verkligen gjorde det jättebra, avslutar Susanne Wiklund Björk.

Inofficiella resultat, stafett, ungdoms-EM, Jaroslaw, Polen
H18
1) Finland 137.40, 2) Norge 141.03, 3) Polen 141.23 ... 9) Sverige (Simon Larsson, Oliwer Lundberg, Victor Imark) 148.12.
D18
1) Finland 137.07, 2) Tjeckien 138.25, 3) Polen 142.59 ... 5) Sverige (Myrra Carlsson, Gabriella Bergander, Vilma von Krusenstierna) 151.04.

Officiella resultat publiceras så småningom på arrangörens hemsida - se http://eyoc2016.pl

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter