Svensk Orientering logotyp
07.07.2017

Svenskt brons i herrstafetten: "Medaljen skulle bara hämtas hem"

Orientering
Sverige tog sin sjätte medalj vid VM i Estland. Detta när de svenska herrarna för andra året i rad sprang hem ett brons i dagens stafett: ”Medaljen skulle bara hämtas hem”, säger Gustav Bergman. Johan Runesson och William Lind inledde.

Sverige har tagit medalj under samtliga finaldagar av årets orienterings-VM i Estland. Det står klart sedan herrarna plockade hem en bronspeng i dagens stafett.

Gårdagens medeldistansfyra Johan Runesson gav blågult en bra start när han växlade i tätgruppen:

- Jag har gjort ett helt okej lopp. Jag tog kommandot redan från start. Enda misstaget var på en kortsträcka där jag tror att jag ska ha en höjd, men det är en grop. Där försvinner en halvminut, säger Runesson som i och med dagens brons tog sin första VM-medalj.

På mittsträckan sprang William Lind som tog brons i tisdagens långdistans. I dag fick han en bra inledning, men på en kontroll på den första slingan gjorde han ett misstag som kostade en minut:

- Jag läste till fel kontroll, inser misstaget men får vinkla upp och tappar draget till Norges Olav Lundanes. Det känns surt att bomma på en sån grej när jag under övriga loppet orienterat precis som jag vill. Så det är blandade känslor. Det är kul med medalj, men vi har att så bra lag att vi vill konkurrera om guldet på allvar, säger Lind som skickade ut slutsträckans Gustav Bergman som fyra.

- Jag var ganska säker på att jag skulle kunna passera Litauen om jag bara gjorde mitt. Och det har jag gjort på ett bra sätt. Redan vid tredje kontrollen var jag ikapp Litauen och förstod då att jag var uppe på bronsplats.

 Gjorde du någon attack mot guldet?

- Egentligen inte faktiskt. Vi märkte på gårdagens medeldistans att om du försöker för mycket i den här terrängen gör du misstag. Min taktik var att plocka kontrollerna lugnt och säkert och hoppas på att de andra lagen gör misstag. Men det blev det inga. Och jag är jättenöjd med medaljen, säger Bergman.

Norge vann VM-stafetten för andra året i rad och silvret gick till Frankrike.

Damtävlingen pågår.

ELVA, stafett, herrar: 1) Norge (Eskil Kinneberg, Olav Lundanes, Magne Daehli), 94.50, 2) Frankrike (Frederic Tranchand, Lucas Basset, Thierry Gueorgiou), +1.16, 3) Sverige (Johan Runesson, William Lind, Gustav Bergman), +2.03.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter