Svensk Orientering logotyp
25.08.2014

Svenskt JVM-brons i mixstafetten

Mountainbikeorientering
Sverige tog medalj direkt när VM i mountainbikeorientering inleddes i Polen. Kajsa Engström och Oskar Sandberg tog brons i juniorklassen när mixstafetten avgjordes. "Skönt att få med sig en medalj direkt", säger Oskar Sandberg.

Den här veckan är det dags för världens bästa mountainbikeorienterare att göra upp om medaljerna vid VM i östra Polen. Samtidigt arrangeras både junior-VM och ungdoms-EM.
I dag avgjordes mixstafetten som ännu inte har officiell VM-status.
För det svenska förstalaget på seniorsidan (med Cecilia Thomasson och Anders Frisk) såg det länge ut att bli en riktigt framskjuten placering. De var med och fajtades på medaljposition ända in på slutsträckan, men en lång gaffling samt ett misstag av Frisk på slutsträckan gjorde att det till slut blev nionde plats för det blågula gänget.
Men det blev ett blågult pallbesök. Juniorerna Kajsa Engström och Oskar Sandberg åkte i mål som fyra men tog ett brons sedan Finland stämplat fel och diskats:
- Det var ett bra sätt att komma in i mästerskapet. Kajsa åkte bra båda sina sträckor, men för min del började det lite knackigt på den första. På andra skärpte jag till mig och lyckades passera ett ryskt lag, säger Oskar Sandberg som tog dubbla JVM-medaljer redan förra året. Nu blev det alltså ytterligare en.
Och han ser fram mot när mästerskapet drar igång på riktigt allvar i morgon med sprint i en stor park i centrala Bialystok:
- Då kommer det att bli mer stigar än vad det var i dag och då kommer det att handla ännu mer om orienteringen, säger Sandberg som tävlar på hög nivå i såväl orientering som skidorientering och mountainbikeorientering.
Noterbart är att det svenska andralaget med Rebecka Hylander och Filip Bergström blev bästa andralag och slutade sexa.
I ungdomsklassen slutade bästa svenska lag åtta.

Seniorer: 1) Ryssland, 51.30, 2) Frankrike, +1.15, 3) Danmark, +1.32, 9) Sverige (Cecilia Thomasson och Anders Frisk) +3.00.
Juniorer: 1) Österrike, 51.13, 2) Frankrike, +0.21, 3) Sverige (Kajsa Engström/Oskar Sandberg), +2.36, 6) Sverige 2, (Rebecka Hylander/Filip Bergström), +4.29, 15) Sverige 3 (Jennifer Andersson/Sebastian Svärd) +8.03).
Ungdomar: 1) Ryssland, 54.01, 2) Frankrike, +1.22, 3) Ryssland 8, +2.33, 8) Sverige (Erica Edman/Hampus Larsson) +7.22, 10) Sverige 2 (Emmy Albinsson/Felix Tideman), +9.28.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter