Svensk Orientering logotyp
10.07.2015

Svenskt JVM-guld i stafett

Orientering
Det svenska tjejlaget tog JVM-guld efter en stark avslutning av Sara Hagström. Det missades mycket på den sista sträckan, men svenskan var kyligast de sista kontrollerna in mot mål.

- Jag anade att de andra var bakom, men det var först i slalombacken mot de sista kontrollerna som jag förstod att jag var först, säger Sara Hagström.
Det blev en minst sagt rafflande tjejstafett och det var många omkastningar. Det svenska laget med Andrea Svensson och Johanna Öberg inledde stabilt, men var inte framme i täten förrän precis när medaljerna skulle fördelas.
Vid varvningen kort före målgång var schweiziskan Sandine Mueller först med Sara Hagström jagandes bakom. De hade då passerat de två norska lag som varit i täten under stora delar av stafetten.
- Jag hade bara sett ett norskt lag och Schweiz, så jag visste inte om jag sprang för en fjärde plats eller för seger. Jag har dessutom missat lite och inte haft full koll hela vägen, berättar Sara.
Men rutinerade Sara Hagström har jagat på sistasträckor förut.
- Jag tycker att det är kul att jaga. Stafett är väldigt kul att springa och det spelar egentligen ingen roll när man får gå ut. Det handlar bara om att springa så bra som möjligt ute på banan, säger svenskan som i och med stafettguldet avslutar en imponerande internationell juniorkarriär med fem JVM-guld som facit.
- Jag njöt idag, det var jättefint i skogen och jag sprang dessutom ganska lugnt eftersom jag var så trött i benen. Det var tur jag inte behövde spurta för jag hade sådan mjölksyra i benen, säger en jublande glad Sara Hagström.
Schweiz höll undan för det norska andralaget i kampen om silvret.

De svenska killarna tog brons efter en stabil insats. Simon Hector fick jaga på den sista sträckan och mot suveräne finländaren Olli Ojanaho fanns inget att göra idag heller. Finländaren som tog guld när Hector tog silver på långdistansen var oslagbar när hans lagkamrater dessutom gav honom ett försprång ut på den sista sträckan.
- Jag fokuserade på att göra ett så bra lopp som möjligt och förhoppningsvis komma i kapp någon, säger Simon Hector, som i allra högsta grad tog sin in i medaljstriden .
Finland vann men det blev en silverkamp mellan Sverige och det norska andralaget.
- Jag försökte ta kommandot i uppförbacken på slutet, men när han tryckte till orkade jag inte hänga på, säger Simon Hector, som trots medaljen var besviken när han korsade mållinjen.
- Jag förlorade ju en spurt, då är det klart att man är lite besviken. Men i det stora hela är vi nöjda med medaljen, säger han.
Emil Granqvist inledde och Erik Andersson sprang andrasträckan för Sverige lag 1. 

Resultat
Damer:
1) Sverige lag 1 (Andreas Svensson, Johanna Öberg, Sara Hagström) 1.44.17
2) Schweiz lag 1 +2.47
3) Norge lag 2 +2.52

Herrar:
1) Finland lag 1 1.36.39
2) Norge lag 2 +1.23
3) Sverige lag 1 (Emil Granqvist, Erik Andersson, Simon Hector) +1.42

(Det svenska andralaget med Oskar Leionon, Simon Imark och Jens Rönnols var femma i mål.)

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter