Svensk Orientering logotyp
27.06.2015

Svenskt stafettguld i Rumänien: "Känslan? Underbar"

Orientering
Herrstafett har blivit en svensk paradgren? Efter fjolårets fantastiska framgångar på seniornivå visar H18-killarna att återväxten är god - guld till Jesper Svensk, Anton Forsberg och Isac von Krusenstierna på EYOC i Rumänien.

På fredagens långdistans bärgade Hanna Hugosson brons och Amanda Berggren guld. På lördagen var det killarnas tur att glänsa på EYOC.

Med nästan två minuters marginal till tvåan Schweiz vann Jesper Svensk, Anton Forsberg och Isac von Krusenstierna stafettguldet.

- Väldigt roligt! säger förstasträckans Jesper Svensk, som växlade över som tvåa, 11 sekunder bakom Österrike.

- Jag visste redan innan att vi hade potential att vinna, men det gäller att hålla ihop det hela vägen.

- Jag gjorde ett i stort sett rent lopp och hade en bra känsla när jag växlade.

Ut på andrasträckan stack Anton Forsberg, som snabbt drog ifrån Österrike. Strax före varvningen kom dock en liten miss och då slank Ungern förbi.

- Det viktigaste var att vi skapade så stort avstånd som möjligt till framför allt Finland, som ju hade Olli (Ojanaho) på sista. Jag gjorde det jag behövde och kände mig ganska säker på att Isac skulle greja det här.

- Så här efteråt känns det jätteskönt. Det är alltid roligt att vinna. Det är därför man springer.

Isac von Krusenstierna gav sig ut 10 sekunder efter Ungern - men det dröjde inte länge innan svensken var själv i skogen.

- Före start var det lite nervöst, men när jag väl var igång försvann det helt. Ungraren hängde inte alls med, det märkte jag direkt och då blev jag ännu lugnare, säger von Krusenstierna, som emellertid gjorde en liten bom in till fjärde kontrollen där han stötte på schweizaren.

- Det var enda gången jag kände mig lite stressad, men sedan såg jag aldrig honom igen. In mot varvningen ökade jag tempot en del och sedan var saken klar.

- Känslan? Underbar. Jättekul att vinna ihop också. Det är speciellt.

De svenska tjejerna såg länge ut att gå mot en förkrossande seger. Hanna Hugosson vann förstasträckan stort och växlade 1.44 före Schweiz, Tove Rönnbäck sprang grymt bra och utökade ledningen till 8.39. Men om fredagen var Amanda Berggrens dag så var lördagen motsatsen.

- Amanda spikade tvåan, men fick för sig att det var fel kodsiffra på kontrollen, fast det var rätt. Det där ledde till ett stort tidstapp och ändå blev tjejerna femma. De gör allt annat helt fantastisk bra, säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk, som givetvis öser beröm även över grabbarna:

- Jättestabilt hela vägen. Riktigt imponerande av alla tre! Det är så lätt att man går i fällan och springer för fort, men Jesper, Anton och Isac vågar verkligen bromsa, titta på kompassen och göra jobbet.

I morgon söndag avslutas EYOC med en sprint.

EYOC, stafett, resultat

H18
1) Sverige (Jesper Svensk, Anton Forsberg, Isac von Krusenstierna) 92:17, 2) Schweiz +1.56, 3) Finland +3.21.

D18
1) Tjeckien 98.32, 2) Norge +0.44, 3) Finland +0.57, 4) Schweiz +4.13, 5) Sverige (Hanna Hugosson, Tove Rönnbäck, Amanda Berggren) +4.23.

Fullständiga resultat här

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter