Svensk Orientering logotyp
28.05.2016

SVERIGE DISKAT - ANDRALAGET FYRA

Orientering
Gustav Bergman ledde EM-stafetten med fyra kontroller kvar att springa. Då blev han avplockad av banan efter att Oskar Sjöberg på mittsträckan hoppat över en kontroll: "Jättetråkigt. Jag är ganska säker att jag hade tagit hem det om jag fått fortsätta", säger Bergman. Guldet gick till Schweiz andralag. Sveriges andralag slutade på fjärde plats.

Sverige kom till start i EM-stafetten som regerande mästare efter triumfen i portugisiska Palmela för två år sedan. Då avgjorde Gustav Bergman genom en mäktig slutsträcka, och han var på väg mot ännu ett mäktigt avgörande den här gången i tjeckiska Cerna Voda.

Han stack ut på slutsträckan minuten bakom ledande Martin Regborn i det svenska andralaget.

Vid varvningen med bara fyra kontroller kvar att springa var han i ledning några sekunder före Martin Hubmann i det schweiziska andralaget:

- Jag kände mig stark då och är ganska säker på att jag hade tagit det om jag fått chansen att fortsätta. Det är jättetråkigt att det slutade så här. Men det är sånt som kan hända i en stafett, säger Bergman anledningen till diskningen var att Oskar Sjöberg på mittsträckan hoppade över den sjunde kontrollen (Fredrik Bakkman sprang startsträckan).

Men trots att det svenska förstalaget blev diskat var det ett svenskt lag med i medaljkampen på slutkilometrarna.

Jonas Leandersson inledde stabilt och Johan Runesson kunde skicka ut Martin Regborn i ledning på slutsträckan:

- Det var väldigt nervöst att gå ut i det här utgångsläget. Det var skakigt orienteringsmässigt de två första kontrollern och jag kom inte riktigt in i det. Det var riktigt tufft att springa i dag. Det var väldigt varmt och långdistansloppet satt kvar i benen. Jag är riktigt besviken, säger Regborn.

Guldet gick till det schweiziska andralaget. Norge tog silvret och hemmanationen Tjeckien tog brons.

Damtävlingen pågår.

Herrar, 1) Schweiz 2 (Florian Howald, Baptiste Rollier, Martin Hubmann), 106.07, 2) Norge (Carl Godager Kaas, Eskil Kinneberg, Magne Daehli), +0.08, 3) Tjeckien (Jan Petrzela, Jan Sedivy, Vojtech Kral), +0.13, 4) Sverige 2 (Jonas Leandersson, Johan Runesson, Martin Regborn), +1.02. Sverige 1 (Fredrik Bakkman, Oskar Sjöberg, Gustav Bergman), diskvalificerat.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter