Svensk Orientering logotyp
08.06.2015

Sverige fyra i mixstafetten i EM

Mountainbikeorientering
Åtta sekunder. Så nära var Sverige att ta en bronspeng vid dagens mixstafett i EM. Duon Cecilia Thomasson och Marcus Jansson slutade fyra. - Det känns lite surt när vi var så nära medalj. Men vi måste vara nöjda med insatsen, säger Marcus Jansson.

I dag drog EM i mountainbikeorientering igång i portugisiska Idanha-a-Nova. Och för svensk del blev det en bra inledning på mästerskapet. De blågula, som representerades av Cecilia Thomasson och Marcus Jansson, fanns med i medaljkampen under hela tävlingen.
Efter tre sträckor (Thomassons två och Janssons ena) låg Sverige på bronsplats ut på den sista sträckan:
- Slutsträckan bestod av tre slingor. På den första slingan flöt det på riktigt bra för min del. Jag var tvåa när jag var inne och varvade. Sedan gjorde jag ett litet misstag på mittslingan, då kom Finland ikapp och tjecken hade kort gaffling samtidigt som han körde riktigt bra så då smet han förbi, säger Jansson.
På slutslingan var det en tät kamp mellan Sverige och Finland om bronset:
- Vi såg varandra hela vägen även om vi inte hade samma kontroller. Men vid näst sista kontrollen var han före mej in och när jag stämplade fick han ett försprång som jag inte kunde hämta in på den korta sträcka som var kvar, säger Jansson.
Till slut var differensen fram till Finland bara åtta sekunder.
- Jag tycker att detta var ett positivt besked, det är klart att det är lite surt när det var så nära medalj. Men jag tycker att vi ska vara nöjda. För egen del var det en bra start på veckan. Nu är det bara att ladda för loppen som kommer, säger Jansson.
På junior- och ungdomssidan var har mixstafetten ännu inte officiell mästerskapsstatus. På juniorsidan slutade Kajsa Engström och Filip Bergström fyra och det svenska ungdomslaget slutade sexa.
I morgon drar det individuella EM-tävlandet igång. Då är det dags för sprint.

Mixstafett: 1) Frankrike (Gaelle Barlet och Baptiste Fuchs), 44.09, 2) Tjeckien (Martina Tichovska och Jiri Hradil), 45.59, 3) Finland (Marika Hara och Jussi Laurila), 46.41, 4) Sverige (Cecilia Thomasson och Marcus Jansson), 46.49.
Juniorer: 1) Frankrike, 50.41, 2) Ryssland, 51.33, 3) Finland, 53.13, 4) Sverige (Kajsa Engström och Filip Bergström), 55.49.
Ungdomar: 1) Ryssland, 50.50, 2) Österrike, 55.17, 3) Polen, 56.31, 6) Sverige (Erica Olson och Gustav Johnsson), 1.03.34

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter