Svensk Orientering logotyp
21.09.2018

Sverige vann sprintstafetten i Danmark: "Väldigt kul!"

Orientering
Sverige inledde Euromeeting i Danmark med en seger i sprintstafett. Förstalaget sprang kontrollerat hela vägen och sedan avgjorde Karolin Ohlsson på sistasträckan.

Under helgen avgörs Euromeeting i Danmark, där sprint-VM kommer att arrangeras om två år. Många av världens vassaste löpare är på plats, men åter många saknas.

Tävlingarna inleddes med en sprintstafett i Kolding och där visade det svenska förstalaget bestående av Lina Strand, Max Peter Bejmer, Eric Börjeskog och Karolin Ohlsson verkligen klassen.

Strand och Bejmer låg med i den absoluta täten, Börjeskog tappade ett par placeringar, men på sistasträckan kunde ingen mäta sig med Ohlsson.

- Väldigt kul! Och roligt att få springa i ett sånt här bra lag. Vi snackade om det innan, jag och Eric, att det skulle bli häftigt att springa med Lina och Karro. Och det gick ju riktigt bra också, säger Max Peter Bejmer.

- Vi hade pratat om att springa kontrollerat, inte hetsa. Jag sprang väldigt kontrollerat fram till varvningen, sedan tryckte jag på lite mer. Det kändes bra hela vägen.

Här någonstans ska ju sprint-VM 2020 avgöras - vad var det för typ av orientering i dag?

- Det var inte så mycket vägvalsproblematik, det var mer att man fick se upp med en massa småkrafs, häckar och små trappor. Man skulle hela tiden in i små områden, så det är lätt att göra småmissar. Man måste hela tiden vara vaksam.

Bejmer höll tungan rätt i mun, medan Börjeskog åkte på några småmissar.

- Jag kände mig inte så rapp som jag hade velat vara på en sådan här bana. Men det var roligt ändå. Visst, det blev några småmissar in till varvningen och en liten miss efter varvningen. Men högst ett par sekunder per gång. Det kändes ändå ganska kontrollerat och även om jag tappade lite på slutet så såg jag lagen framför och gav Karro en bra utgångsläge.

Och när Karolin Ohlsson får ett bra utgångsläge, ja, då brukar det sluta bra för Blågult. Efter bara ett par kontroller var Järlastjärnan ikapp ledande Schweiz, och efter ytterligare ett par hade hon kopplat greppet.

Schweiz förstalag med Julia Jakob, Jonas Egger, Matthias Kyburz och Martina Ruch slutade tvåa, 18 sekunder efter Sverige, och trea, ytterligare nio sekunder bakom, blev Finlands förstalag med Maija Sianoja, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi och Anna Närhi.

Sverige kom till start med inte mindre än fem kompletta lag och tre av dem höll sig från och till långt framme. Sverige 2 kom till slut på femte plats och Sverige 3 blev åtta.

Nu väntar två individuella sprinttävlingar. Under lördagen blir det knock-out-sprint och på söndag den traditionella varianten.

Resultat, sprintstafett
1) Sverige 1 (Lina Strand, Max Peter Bejmer, Eric Börjeskog och Karolin Ohlsson) 57.28, 2) Schweiz 1 +0.18, 3) Finland 1 +0.27, 4) Schweiz 2 +0.36, 5) Sverige 2 (Sara Hagström, Isac von Krusenstierna, Anton Sjökvist och Alva Olsson) +1.12, 6) Finland 2 +1.26. Övriga svensklag: 8) Sverige 3 (Emma Bjessmo, Ville Johansson, Anton Johansson och Lilian Forsgren) +1.41, 19) Sverige 4 (Tilda Johansson, Anton Forsberg, Erik Berzell, Gabriella Gustafsson) +5.31, 23) Sverige 5 (Jennie Börjesson Eriksson, Jens Rönnols, Oskar Andrén, Johanna Börjesson Eriksson) +7.18.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter