Svensk Orientering logotyp
22.05.2014

Tio löpare fick VM-biljett (1)

Orientering
5 juli inleds orienterings-VM i Italien. Nu har tio löpare blivit förhandsuttagna till mästerskapet som startar med sprint i Venedig.

I mitten av april avgjordes orienterings-EM i Portugal. Då blev det sex svenska medaljer, varav två guld.
Om en och en halv månad är det dags för ett nytt mästerskap för världens bästa orienterare. Detta då VM avgörs i Italien. Tävlingarna inleds med sprint och sprintstafett i Venedig respektive Trento, och avslutas med skogsdistanserna (långdistans, medeldistans och stafett) i närheten av Asiago.
I helgen var det svenska landslaget på testtävlingar i Italien och efter testerna fick tio löpare VM-biljetter:
- Dessa löpare har visat vad jag bedömer vara ”medaljnivå” och blir därför redan nu förhandsuttagna, säger förbundskapten Håkan Carlsson till magasinet Skogssport som utkommer i dagarna.
Från och med detta VM är kvaltävlingarna på skogsdistanserna avskaffade. Nationerna har olika antal platser beroende på hur framgångsrik nationen varit i de senaste årens mästerskap. Sverige finns med i den första kategorin som har tre platser på varje distans.
Fyra damer är uttagna, men fördelningen av distanserna mellan Tove Alexandersson, Annika Billstam, Lena Eliasson och Helena Jansson är inte spikad.
Framför allt Alexandersson imponerade och vann helgens båda testtävlingar. I långdistansen var marginalen till tvåan Judith Wyder (som vann tre guld i EM) hela sex och en halv minut.
- Att jag fick till två så bra lopp var ett väldigt skönt besked. Det visar att jag ligger bra till i mina förberedelser inför VM. Kanske till och med bättre än jag trodde, sa Alexandersson.
På herrsidan har sex löpare fått klartecken. Två på respektive individuell distans. Jerker Lysell och Jonas Leandersson i sprint, Gustav Bergman och Anders Holmberg på medeldistans, samt Fredrik Johansson och Filip Dahlgren på långdistans.
Resterande uttagningar sker efter sprint-SM i Uppsala (1 juni), samt efter världscuptävlingarna i Norge och Finland (7-8 samt 11 juni).

VM-uttagna
Damer: Tove Alexandersson (Stora Tuna), Annika Billstam (Linné), Lena Eliasson, (Domnarvet) och Helena Jansson (Leksand). Fördelningen av distanser är ännu inte spikad.
Herrar, sprint: Jonas Leandersson (Södertälje-Nykvarn) och Jerker Lysell (Rehn).
Medeldistans: Gustav Bergman (Ravinen) och Anders Holmberg (Järla).
Långdistans: Filip Dahlgren och Fredrik Johansson (båda Lidingö).

VM-programmet
5 juli sprint och final – Venedig
7 juli sprintstafett – Trento
9 juli långdistans – Lavarone
11 juli medeldistans – Campomulo
12 juli stafett – Campomulo

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter