Svensk Orientering logotyp
20.09.2017

Tjernlund trivs i hamsterhjulet: "Med och fajtas däruppe"

Orientering
Till helgen är det dags för årets sista SM-tävlingar, medeldistans och stafett. Josefin Tjernlund, som nyligen knep karriärens första SM-medalj, hoppas på fortsatta framgångar: "Jag kan vara med och fajtas däruppe i toppen."

Josefin Tjernlund går från klarhet till klarhet. Efter riktigt starka prestationer både på världscupen i Lettland och Euromeeting i Norge kom Tisaren-löparens första SM-medalj i seniorsammanhang, ett brons på långdistansen i Klockhammar.

Den Göteborgsbaserade 25-åringen med rötterna i Blekinge ser nu fram emot en ny helg i Örebrotrakten, med SM i medeldistans och stafett. I Nyckelhult respektive Ånnaboda ska tävlingarna avgöras, och Tjernlund hoppas surfa vidare på framgångsvågen.

- Det var något nytt, att få en SM-medalj! Jag hade förväntat mig att Tove och Helena skulle springa riktigt bra, men jag är fett nöjd med att komma trea, berättar Josefin om långdistansen.

- Det var först när alla hade passerat första radion och jag fortfarande låg trea där som jag förstod att det skulle bli ett topplopp.

- Det var ett väldigt stort kvitto på att jag kan vara med och fajtas där uppe i toppen. Det känns grymt bra inför framtiden.

O-Ringen, världscupen i Lettland, Euromeeting och SM lång – du har presterat bra på samtliga dessa tävlingar och tagit ett kliv framåt. Vad beror det på?

- Jag vet inte riktigt varför det lossnat så mycket, men det har känts bra oavsett om det handlat om sprint eller om skogen. Hela registret har funkat bra och jag tror att det handlar mest om att det känns lugnt i huvudet. Det är min upplevelse; att jag är lugnare i tekniken, inte känner någon stress. Fysiken kanske har utvecklats också, jag kan trycka på lite mer, men det är ändå oftast tekniken som styr farten.

Vad kan du framför allt utveckla framöver?

- Det handlar nog mycket om det fysiska ändå. Men det är en kombination; jag behöver nöta både fysik och teknik.

Vad har du för långsiktigt mål?

- Just nu är det att etablera mig i landslaget, på den nivån jag ligger på nu. Jag är ingen Tove och har inga orealistiska mål att bli bäst i världen. Jag har nog inte formulerat något långsiktigt mål. Jag jobbar på att utveckla mig efterhand och sedan får vi se hur långt det räcker. Det är nog mer så jag är som person.

Du är 25 år nu – när tror du att du peakar som orienterare?

- Det kanske tar några år. Det tar lång tid att bli riktigt bra, och det är också något jag kan bli lite avskräckt av, om jag tänker på det alltför mycket. Det känns lättare att bara vara inne i hamsterhjulet och bara köra.

Vad tänker du om de kommande SM-tävlingar i Örebro?

- I och med att vi arrangerar medeldistansen så är det inte så många i klubben som springer. Jag är väldigt glad över att jag får chansen och jag ska försöka göra det bra hela helgen. Stafetten ser jag jättemycket fram emot! Kanske sprang jag till mig sistasträckan på lång-SM, vi får se. Men målsättningen är hög. Vi blev fyra ifjol och siktar på topp-tre i år.

Avslutningsvis; helgen efter SM-tävlingarna väntar världscupfinalen i Schweiz. Där talas det om en historiskt tuff långdistans – hur går dina tankar inför den?

- Jag är övertygad om att det blir det tuffaste hittills i min karriär. Det kommer att bli brutalt jobbigt och jag önskar bara att jag pallar det och klarar av den på ett bra sätt. Känslan inför: väldigt kul, väldigt skräckblandat.

SM-helgen i Örebro bjuder på tre lopp:
Fredag 22/9: Kval SM medeldistans
Lördag 23/9: Final SM medeldistans
Söndag 24/9: Stafett-SM

Läs mer på arrangörens hemsida

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter