Svensk Orientering logotyp
25.04.2017

Tolv löpare klara för världscupen i Finland: "Stenhård konkurrens"

Orientering
Efter söndagens långdistans är tolv löpare klara för årets första världscupomgång. Ytterligare sex namn ska tas ut. "Det är stenhård konkurrens. Tufft för dem som inte tar plats, men bra för svensk orientering", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Den 25-28 maj inleds årets världscup i Finland och Sverige planerar att skicka full trupp; åtta herrar och åtta damer som tas ut av landslagsledningen plus Tove Alexandersson och Jerker Lysell vilka i egenskap av världsmästare har bonusplatser.

Uttagningen baseras på internationella meriter 2015-2016, söndagens Swedish League-långdistans i Huskvarna samt sprinten och medeldistansen under den avslutande Swedish League-helgen i Bollnäs.

Redan nu presenterar förbundskapten Håkan Carlsson tolv löpare som är förhandsuttagna:

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Helena Jansson, OK Ravinen
Emma Johansson, Domnarvets GoIF
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn
William Lind, Malungs OK
Jerker Lysell, Rehns BK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, Tampereen Pyrintö

- Efter helgens resultat och tidigare meriter har jag landat i den här uttagningen. Eftersom det är en intensiv säsong vill jag ge tidigt uttagningsbesked till så många som möjligt, så att de kan fokusera på VM-tester och världscup, lägga upp träning och återhämtning på ett så optimalt sätt som möjligt och prioritera som de vill tävla i övrigt under våren, säger förbundskapten Carlsson.

- Ambitionen är att vi ska få så bra resultat som möjligt, både på världscup och VM.

På damsidan har fem löpare tagits ut, samma kvintett som återfinns i det svenska A-landslaget.

- De har alla haft en bra träningsvinter och det är också de löpare som har de största internationella meriterna sedan tidigare. Helena, Tove, Karro och Emma visade på Swedish League i Huskvarna att de är starka. Lina Strand ville spara energi och avstod helgens tävling, men hon har fått fina formkvitton tidigare under våren, berättar Carlsson.

I och med att Tove Alexandersson är regerande världsmästarinna har hon en friplats till världscupen. Det innebär att Sverige kan skicka nio damer till premiären i Finland. Fyra biljetter finns kvar att fightas om när det är dags för nästa uttagningstävlingar, sprinten och medeldistansen i Bollnäs 12:e respektive 13:e maj.

Oklart om Lysell kan springa

Även på herrsidan har Sverige möjlighet att skicka nio löpare till Finland; precis som Alexandersson har regerande sprintvärldsmästaren Jerker Lysell en friplats.

Det är ännu oklart om Lysell kommer att kunna springa i Finland. Han har dragits med skador i vinter men är på väg tillbaka.

- Förhoppningen är att Jerker ska vara igång till världscupen, men vi tar inga risker. Om det klokaste i upptrappningen mot VM är att inte springa kommer han givetvis att avstå, säger Carlsson.

Förutom Lysell kan sex andra herrar redan nu kvittera ut sin biljett till Finland.

- Det är löpare som alla har en bra vinter bakom sig. Vissa placerade sig högt i den totala världscupen förra säsongen, andra slog till med riktiga topplopp i söndags.

Ytterligare två herrar har möjlighet att slå sig in i truppen när det drar ihop sig till Swedish League-final.

- Jag hade önskat att ännu fler hade fått chansen, för det är många riktigt duktiga löpare som är med och krigar om de två återstående platserna. Men konkurrensen som råder just nu är naturligtvis något väldigt bra, som sporrar och driver utvecklingen framåt, säger Carlsson.

Förra årets bäste svensk på VM-långdistansen, Fredrik Bakkman, väljer att avstå världscupen i Finland. Han satsar istället mot VM-testerna i slutet av maj. 

Här hittar du mer info om världscupen i Finland

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter