Svensk Orientering logotyp
23.08.2016

TOVE TAR VM-GULD I MEDELN

Orientering
Äntligen tog Tove Alexandersson sitt första VM-guld i orientering. I dag vann hon medeldistansen 35 sekunder före norskan Heidi Bagstevold. ”Jag är så lycklig att det räckte hela vägen till guld”, säger en överlycklig guldmedaljör.

Tove Alexandersson gjorde i dag sitt tolfte VM-lopp i orientering. Tidigare facit var sex silver, tre brons och två fjärdeplatser. Men i dag kom den där stora fullträffen. Guldet.

- Det har varit ganska tufft mentalt. Jag är i bra form vilket gjorde att jag sprang lite för fort i början av loppet. Jag gjorde ett litet misstag till den tredje kontrollen och blev ganska stum i benen tidigt i loppet. Så jag hade inte någon jättebra känsla under loppet, men jag har verkligen försökt att pressa fysiskt även om det känts tungt i benen, säger Tove Alexandersson.

Hon var med i den absoluta toppstriden hela vägen. Kanadensiskan Emily Kemp ledde halvvägs men sen passerade Alexandersson. Vid varvningen var ledningen en halvminut.

- Jag hörde när jag passerade inne på arenan att jag hade en liten ledning. Men jag kände att jag var trött i benen så det var verkligen viktigt att se till att ta kontrollerna på ett bra sätt under avslutningen. När jag kom in mot mål och fick höra att jag skulle vinna så kunde jag njuta av de sista hundra meterna, säger Alexandersson.

Segermarginalen blev halvminuten ner till norskan Heidi Bagstevold.

- Jag har många fantastiska idrottsupplevelser sedan tidigare, men att vinna VM-guld på hemmaplan känns förstås otroligt stort, säger Alexandersson som på torsdag ger sig ut på en ny guldjakt. Då på långdistans.

Vid EM i Tjeckien i maj vann hon guld i såväl medel- och långdistans. Nu har hon chansen att reprisera detta på VM.

För de övriga svenskorna blev det en tuffare dag. Helena Jansson vrickade foten tidigt i loppet och slutade 16:e. Emma Johansson blev 23:a och Anna Bachman 26:a.

LÄS MER: BERGMAN PLACERADE SIG BÄST BLAND HERRARNA

Resultat: 

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 33.57, 2) Heidi Bagstevold, Norge, +0.35, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, +0.38.

Övriga svenska placeringar: 16) Helena Jansson, +3.11, 23) Emma Johansson, +4.15, 26) Anna Bachman, +4.44.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter