Svensk Orientering logotyp
10.05.2017

Träningstrött Jansson tar det dag för dag: "Hoppas kunna springa bra i helgen!"

Orientering
Med en fullpoängare från Huskvarna i bagaget reser Helena Jansson till Swedish League-avslutningshelgen i Bollnäs – för att? "Jag kommer att ta en dag i sänder i helgen", säger Ravinenstjärnan.

Tre deltävlingar återstår av Swedish League 2017 – sprint på fredag, medeldistans lördag och så en avslutande jaktstart, långdistans, på söndag.

Inför helgen toppas seniorklasserna av IFK Göteborgs Max Peter Bejmer och Stora Tunas Tove Alexandersson, men båda två får vara beredda på att utmanas i skogarna utanför Bollnäs. Tre lopp ska räknas in i totalen före jaktstarten och många löpare har möjlighet att putsa sina poängsummor.

Max Peter Bejmer räknar med att mycket kan hända innan söndagen (läs mer här) och även världsettan Alexandersson kan möta tufft motstånd om totalsegern. Närmast bakom jagar Lidingös Helena Karlsson och Järlas Karolin Ohlsson, som båda har goda chanser att krypa närmare på sprinten och medeldistansen.

Och lite längre ner i listan hittar vi en gigant som Ravinens Helena Jansson, som är anmäld till samtliga tre lopp i Bollnäs och bara har en score registrerad sedan tidigare - fullpoängaren på den tuffa långdistansen i Huskvarna, då hon var snabbare än Alexandersson.

Två bra lopp, fredag och lördag, så kan Jansson vara ikapp.

- Jag kommer att ta en dag i sänder. Sprinten som går först har högst prio för mig, sedan medeldistansen och därefter långdistansen med totalen i Swedish League, berättar Helena, som just nu känner sig lite nertränad.

- Tävlingarna i Bollnäs blir sista helgen i sista veckan av grundträning för mig. Fokus ligger därför på att försöka prestera bra orientering fast jag kommer att vara lite träningstrött. Eftersom det väntar viktiga VM-tester och även världscup inte långt efter Swedish League blir tävlingarna lägre prioriterade, men väl på plats vill jag så klart försöka prestera väl. Jag har fått bra kvitton i vår på att vinterträningen fungerat, och jag tror att jag även med trötta ben kommer kunna springa bra orientering i helgen!

Du har dina restriktioner gällande löpning – ingen risk att tre lopp på raken blir för tung belastning?

- Beroende på om min kropp pallar tre tuffa tävlingsdagar i rad får vi se om jag klarar att genomföra sista dagen också. Att två dagar kommer gå fint är jag tämligen säker på, men jag tar beslut allt eftersom.

I helgen ska vinnare även koras i juniorklasserna. I D20 toppar Linnéa Golsäter, Eksjö SOK, och i H20 Simon Imark, Tullinge SK.

Isa Envall, IKHP, leder i D18 medan Viktor Svensk, Stora Tuna, har kommandot i H18.

Nytt för i år är den så kallade U23-cupen. Där är Tisarens Ellinor Eriksson i täten på damsidan. Järlas Jens Rönnols stoltserar på förstaplatsen i herrklassen.

Här hittar du aktuell ställning i Swedish League

Aktuell ställning U23-cupen

Här hittar du vad som gäller för poängberäkning och jaktstart

På live.orientering.se hittar du livetider, gps-tracking samt speakerljud

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter