Svensk Orientering logotyp
25.05.2017

Tre svenska pallplatser i världscupen - Alexandersson tar sats mot VM-sprinten

Orientering
Sprintfinalen i Lojo, det första individuella VC-loppet 2017, slutade med tre svenska pallplatser. Emil Svensk och Lina Strand var två strålande glada bronsmedaljörer. Tove Alexandersson var en mycket nöjd tvåa - som gärna springer sprint på VM.

Belgiskt och danskt i toppen, men: sju svenskar topp-tio och tre blågula pallplatser.

- En oerhört stark laginsats, summerar förbundskapten Håkan Carlsson.

På damsidan fick två svenskor kliva upp på pallen. Närmast bakom segrande danskan Maja Alm kom Tove Alexandersson, 10 sekunder efter, och tredjeplatsen gick till Lina Strand.

- Det känns jättebra! ler Strand, som inte stått på en internationell pall individuellt sedan 2013.

- Jag har verkligen slitit för det här. Skönt att det svarade så bra fysiskt, att jag har hittat tekniken i sprint också och kan behålla lugnet hela banan. Ett jättehärligt kvitto.

Nöjd var även tvåan, Tove Alexandersson:

- Absolut! Det här var en riktigt bra start på världscupen. I kvalet hade jag ganska mycket problem tekniskt, det kändes att jag inte hade sprungit den här typen av sprint på väldigt länge, men jag hade bättre flyt i finalen, även om jag känner att det fortfarande finns mycket att jobba med när det gäller sprintrutinerna, säger Alexandersson, som nu berättar att hon siktar på att köra sprinten på VM i Estland.

- Ifjol fokuserade jag helt på skogsdistanserna på VM. Men, jo, jag är sugen på att köra sprint i Estland. Jag känner att sprintformen är god och att om jag får jobba lite till kanske framför allt med det orienteringstekniska så ska det kunna gå riktigt bra.

På herrsidan var det Alexanderssons klubbkompis Emil Svensk som fick kliva upp på pallen. Stora Tuna-löparen slutade trea; hans bästa individuella resultat någonsin i världscupen.

Men det var ytterst nära att det inte blev någon final. Svensk var fem sekunder från att slås ut i kvalet.

- Skönt att göra ett jättebra lopp, det var bra drag hela vägen. Kul också att det räckte så här långt, säger Svensk, som nog kommer att vara lite mer alert i nästa kvaltävling:

- Haha, jag var nog lite för loj i kvalet. Jag gjorde något misstag, men annars var det nog att jag var lite för kall. Men det gick ju bra ändå.

Vann herrsprinten gjorde belgaren Yannick Michiels, två sekunder före schweizaren Matthias Kyburz. Emil Svensk var 21 sekunder från segern.

Ytterligare fyra svenskar slutade topp-tio: Karolin Ohlsson och Martin Regborn blev båda fyror - Helena Jansson och Gustav Bergman blev nior.

Resultat, världscupen, sprint
Herrar
1) Yannick Michiels, Belgien, 12.28, 2) Matthias Kyburz, Schweiz, +0.02, 3) Emil Svensk, Sverige, +0.21, 4) Martin Regborn, Sverige, +0.22, 5) Antonio Martinez Perez, Spanien, +0.25. Övr svenskar: 9) Gustav Bergman, +0.37, 11) Jonas Leandersson, +0.41, 18) Albin Ridefelt +0.51, 27) Oskar Sjöberg +1.03, 36) Johan Runesson +1.48.
Damer
1) Maja Alm, Danmark, 12.18, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.10, 3) Lina Strand, Sverige, +0.25, 4) Karolin Ohlsson +0.27, 5) Sabine Hauswirth, Schweiz, +0.29. Övr svenskor: 9) Helena Jansson +0.35, 16) Lilian Forsgren +0.57, 20) Alva Olsson +1.11, 25) Josefin Tjernlund +1.19.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter