Tuff och hård uppgörelse i ECTO 2017 där Marit fick lyfta segerbucklan
31.10.2017

Tuff och hård uppgörelse i ECTO 2017 där Marit fick lyfta segerbucklan

Precisionsorientering
De två sista deltävlingarna av ECTO avgjordes i Slovakien, norr om Bratislava, under helgen.

Deltävling 9, Lördag – PreO
På lördagen avgjordes PreO-tävlingen runt slottet Červený Kameň. Vädret var det sämsta tänkbara med hård vind och ihållande regn, ibland störtskurar, hela dagen. Banan var uppdelad i tre korta enheter med helt olika karaktär. Första avdelningen var ett höjdmassiv i en bokskog med ett intressant bergsparti med branter, grottor och massor av stora stenar som var ritade i skala. Det andra och tredje partiet gick också i en bokskog men med liten höjdvariation men med massor av stenar stora som små – mest små med liten höjdutsträckning.

Av de tjugofyra kontrollerna kom endast 22 att räknas eftersom två skärmar blåst ned. Ingen av de över 130 tävlande lyckades klara alla kontroller men några hade endast en miss. Av dem var Antti Rusanen snabbast på tidkontrollen och vann således deltävling 9. Bland svenskarna var Marit och Martin bäst med två missade kontroller och William med tre. Marit slutade på 6:e, Martin på 10:e och William på 17:e plats.

Inför sista deltävlingen av ECTO 2017
Ställningen hade genom lördagens tävling spetsats till ordentligt. Fyra tävlande hade inför den avslutade tävlingen stor chans på slutseger. Hårdast stod striden mellan Marit och Antti. Enkelt uttryckt – den av de två som kom före den andre skulle troligen bli den slutlige segraren. Därefter lurade i vassen Geir Myhr Øien och Remo Madella på de närmsta platserna, båda med chans till totalsegern.

Sista deltävlingenTempO
Under mer eller mindre full storm avgjordes den sista etappen i gles furuskog med långa mjuka höjdsluttningar – inte olikt Hökensås. Sex stationer med vardera fem kontroller skulle avverkas. Som tur var hade ändå regnandet upphört.
Spänningen höjdes under inrapporteringen pga. strömavbrott mm i den lilla by vi hade tävlingscentrum. Slutligen kom emellertid resultatet, Marit segrade 12 sekunder före Antti. Marit hade bara tre fel på banan medan Antti hade fyra. Därmed var Marit slutsegrare i ECTO 2017. Mycket starkt att hålla ihop det på sista etappen och ta totalsegern. STORT GRATTIS MARIT.
Det gick bra även för övriga Svenskar på etappen, Erik Stålnacke 3:a, Erik Lundkvist 4:a, Martin 8:a, William 28:a och Ola 31:a. En bra avslutning på PreO säsongen.

Relay på lördagen
På lördagen, efter PreO tävlingen avgjordes också en stafett 3x9 kontroller med över 30 deltagande lag. Där segrade Sverige Blå med Marit, William och Martin i laget före Italien och ett Slovakiskt lag. Sverige Gul med Ola, Erikarna Stålnacke och Lundkvist kom på fjärde plats.

Alla resultat hittar Du här.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter