Svensk Orientering logotyp
25.02.2014

"Världscupen är viktig för oss"

Orientering
VM avgörs i juli. EM i april. Men redan den här veckan är det dags för start av årets världscup: "Världscupen är viktig för oss", säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

På fredag drar året världscupsäsong igång i Turkiet. Då avgörs kvalet till lördagens medeldistansfinal.

- Det känns väldigt intressant. Terrängen som väntar är snabblöpt, men det kommer att bjudas på en del tekniska utmaningar. Finalen avgörs vid en gammal ruinstad, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson som lämnade Sverige under måndagseftermiddagen.

Årets världscup består av fjorton deltävlingar (både EM och VM ingår), och för första gången på flera år räknas samtliga deltävlingar in i sammandraget:

- Vi har som ambition att ha löpare i toppen både i enskilda deltävlingar men även i den totala världscupen. Men det innebär också en del dilemman kring hur vi ska matcha våra löpare. Under EM är det sju tävlingar på sju dagar om man ska springa allt, säger Håkan Carlsson.

I kuststaden Kemer blir det på söndagen premiär för den nya VM-disciplinen sprintstafett. Sverige får (i den här tävlingen) ställa upp med tre lag, där varje lag består av två herrar och två damer:

- Detta blir ett bra genrep inför VM. Det finns många lärdomar som vi kommer att kunna dra från de tävlingarna, säger Håkan Carlsson som drygt en vecka efter tävlingarna i Turkiet kommer att ta ut den svenska truppen till EM i Portugal.

Samtidigt som tävlingarna i Turkiet genomförs är det också Portugal O-meeting som även de gäller som uttagningstävlingar till årets första mästerskap.

 

Truppen till Turkiet

Herrar: Filip Dahlgren, Lidingö, Fredrik Johansson, do, Peter Öberg, Hällen, Jerker Lysell, Rehn, Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, Johan Runesson, Göteborg-Majorna, Gustav Bergman, Ravinen och William Lind, Malung.

Damer: Helena Jansson, Leksand, Lilian Forsgren, Tisaren, Alva Olsson, Linköping, Karolin Ohlsson, Järla, Emma Johansson, Domnarvet, Lina Strand, Göteborg-Majorna, Lena Eliasson, Domnarvet, Tove Alexandersson, Stora Tuna. 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter