Städjan Idre Fjäll

Bild: Hugo Mattsson

28.06.2023

Världscupen tillbaka på Idre Fjäll 2025

Orientering
Det bjöds på många spännande och dramatiska scener under världscupen i Idre 2021. Efter denna succé både medialt och arrangemangsmässigt så har det nu beslutats att världscupen i orientering återvänder till Idre Fjäll. I början av sommaren 2025, närmare bestämt 6–8 juni.

Vi är nog många som fortfarande minns när 19-åriga Hanna Lundberg gjorde sitt suveräna internationella genombrott med att starta först av alla och sedan bli sittandes i ledarsoffan tills hon utropades som segrare. Ett annat dramatiskt ögonblick var stafettuppgörelsen när Gustav Bergman och Kasper Fosser genom olika vägval kommer fram till sista kontrollen mer eller mindre jämsides och en spurt avgör till Sveriges fördel.

Svensk Orientering tillsammans med Idre Fjäll och Idrefjällens OK står som värd när världscupen återvänder till Idre Fjäll och Sverige 2025. Grundidén för programmet är att helgen inleds med en medeldistans på fredagen den 6 juni följt av långdistans på lördagen och en avslutande stafett på söndagen den 8 juni. Per Forsberg, kanske mest känd som speaker på några av orienteringssportens allra största evenemang är med i arrangörsstaben och tycker det känns naturligt att Idre Fjäll återigen står som värdar.

– Idre Fjäll är en resort som de senaste åren satsat en hel del på internationella idrottstävlingar och vi passar ju väldigt bra in i bilden med orientering, dels för att Idre Fjäll är en partner till Svensk Orientering sedan många år tillbaka, och för de fantastiska förutsättningarna: terräng och natur kombinerat med boendemöjligheterna som finns här.

På den kommande världscupen 2025 blir det en och samma  arena på de tre olika distanserna. Tävlingen kommer att avgöras i nya, spännande terrängområden. 

Nytt för denna världscup i Idre Fjäll är att det blir startskottet för Svensk Orientering Events som tävlingsarrangör. Claes Forsberg, VD för det nya eventbolaget Svensk Orientering Events har för avsikt att arrangera flera internationella tävlingar i Sverige de kommande åren, kopplat till förbundets strategi ”Kompassriktning 2030”.

– Med erfarenheter från mer än 50 år av O-Ringenarrangemang har vi dokumenterat vår kunskap och kompetens på ett fantastiskt sätt. Vi har till exempel kommit långt med hållbarhetsfrågorna och det kan vi stå upp för när vi tittar på andra internationella arrangemang, säger Claes och tillägger.

– Detta är en god möjlighet att utveckla sporten och sätta en svensk prägel på nya internationella evenemang och på detta sätt går också överskottet tillbaka till svensk orientering.

Avlyst område för Världscupen 2025 presenteras på tävlingens sida på IOF Eventor.

Text: Hugo Mattsson
Bild: Ståtliga Städjan i Idre, Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter