Svensk Orientering logotyp
04.07.2017

VM-GULD TILL TOVE - "OTROLIGT STOLT"

Orientering
Tove Alexandersson försvarade VM-guldet på långdistans. Detta betyder att Alexandersson nu vunnit VM i såväl orientering som skidorientering under samma år. "Jag är otroligt stolt", säger Alexandersson.

Tove Alexandersson fick inte alls den inledning på VM i Estland som hon hoppats på. I lördags morse vaknade hon med förkylning och missade sprintfinalen.

Sedan dess har det varit en kamp mot klockan, och under måndagen fattades beslut om att hon skulle springa dagens långdistans.

Väl på start var det ingen tvekan. Alexandersson tog ledningen redan från start, och lyckades hålla sin spetsposition hela vägen i den täta estniska terrängen:

- Jag har fokuserat på att genomföra de vägval som jag tagit på absolut bästa sätt. Och jag har verkligen hållit ihop loppet på ett bra sätt, säger Alexandersson som dock inte var säker på att hon var i ledningen förrän hon kom fram till den sista kontrollen.

- När jag varvade hörde jag inte riktigt hur jag låg till. När jag väl fick beskedet om att segern var klar var det en underbar känsla. Jag kunde verkligen njuta på upploppet, säger Alexandersson som i och med dagens seger vunnit VM-guld i både orientering och skidorientering under samma år.

- Det är något som jag är otroligt stolt över. Det krävs väldigt mycket för att lyckas med det, därför känns det väldigt stort att jag lyckats med det, säger Alexandersson som vann med en och en halv minuts marginal till tvåan Maja Alm, Danmark.

Näst bästa svenska blev Emma Johansson som slutade sexa.

- Målsättningen var att komma på podiet, och det lyckades jag ju med. Sen är det klart att drömmen finns om att ta sig upp på pallen. I det stora hela var det ett bra lopp, enda egentliga missen var på nionde kontrollen där jag la bort en och en halv minut, säger Johansson som ser fram mot torsdagens medeldistans.

Helena Jansson slutade tolva efter att ha gjort ett stort misstag på den åttonde kontrollen. Och för Karolin Ohlsson blev det 27:e plats.

Resultat

RÕUGE, långdistans:

Damer, 11,4 km: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 79.10, 2) Maja Alm, Danmark, +1.32, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, +5.36.

Övriga svenska placeringar: 6) Emma Johansson, +8.17, 12) Helena Jansson, +11.03, 27) Karolin Ohlsson, +20.05.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter