VM dövidrott

Bild: Finska Dövidrottsförbundet

30.08.2023

VM i orientering för döva avgörs i Stockholm

Orientering
I månadsskiftet augusti-september samlas runt 100 döva orienterare i Stockholm för att kora världsmästare i sprint-, sprintstafett, medel- och långdistans samt stafett. Nils Forsberg Rundström i det svenska dövlandslaget tror sig ha goda chanser att placera sig högt i resultatlistan. – Det blir svårt att slå ukrainarna, men jag har fördel av hemmaterräng, säger Nils.

Nils har orienterat i IFK Enskede sen han var barn och kom i kontakt med dövidrotten först för tre år sen. Tack vare ett implantat har han hörsel och tal sedan barnsben men har lärt sig teckenspråk för att kunna kommunicera med andra döva.

- Mitt mål är att springa snabbt i skogen utan att bomma. Jag har hållit på så länge nu att jag tycker att jag borde kunna det, berättar Nils. Jag har balanssvårigheter och en synnedsättning som försvårar när jag orienterar. Min hörselnedsättning påverkar vid andra tillfällen, exempelvis socialt. Att läsa kartan samtidigt som jag springer är utmanande men jag hittar strategier, till exempel att titta på kartan så lite som möjligt. Då måste jag jobba mer med kompassriktningen.


Bild: Nils Forsberg Rundström, foto: Svenska Dövidrottsförbundet

Förhoppningar med arrangemanget 

Frej Fredman jobbar sedan fem år tillbaka på Svenska dövidrottsförbundet och ingår i den organisationskommitté som arrangerar VM i höst. Själva tävlingarna arrangeras av Stockholms Orienteringsförbund tillsammans med föreningarna Attunda OK, Bromma Vällingby SOK och IFK Enskede.

- Som tjänsteperson är min förhoppning att arrangemanget löper på som det ska och blir uppmärksammat utanför dövidrotten och att vi kan välkomna alla som har en hörselnedsättning hit, säger Frej. Som aktiv hoppas jag att jag går bra i stafetten. Sverige har bra chans att ta hem det, vi siktar i alla fall på medalj.

Frej kom i kontakt med orientering för fem år sen men började träna mer aktivt efter pandemin då han flyttade till Enskede och började i samma förening som Nils.

- Den sociala biten i föreningslivet betyder väldigt mycket för både hörande och döva. Det är jättekul att vara i samma klubb som Nils och få prata med någon på mitt språk. Som döv står man annars mycket och väntar medan de hörande småpratar, sen tränar man och åker hem. Detta leder till att vissa känner sig utanför och på sikt tröttnar man och slutar, förklarar Frej.


Motståndet på VM

De ukrainska löparna, såväl damer som herrar, är elitidrottare på heltid och kommer bli svåra att slå, förutspår Frej. Även ryssarna satsar heltid på orienteringen men är som bekant uteslutna från att delta i internationella tävlingar.

- Vi kanske skulle ha förbjudit ukrainarna att komma hit på träningsläger, skämtar Frej. De tyckte terrängen var knepig i början men utvecklades under veckan, fortsätter Frej och hänvisar till det internationella läger som VM-arrangören bjöd in till under början av juni för att löparna skulle få känna på den skandinaviska terrängen.

– Det blir svårt att slå ukrainarna, men jag har fördel av hemmaterräng, avslutar Nils.

Tävlingsprogram:

- Onsdag 30 augusti: Invigning och sprintdistans, Enskededalen i södra Stockholm
- Torsdag 31 augusti: sprintstafett, Enskededalen i södra Stockholm
- Fredag 1 september: vilodag
- Lördag 2 september: långdistans, i Ekskogen mellan Åkersberga och Norrtälje i samband med Stockholms lång-DM
- Söndag 3 september: medeldistans, i Ekskogen mellan Åkersberga och Norrtälje i samband med Stockholms medel-DM
- Måndag 4 september: stafett, Rösjöbadet i Sollentuna

Text: Linnea Börjars

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter