Svensk Orientering logotyp
20.03.2016

Alexandersson och Rost grävde guld på nytt – och båda satsar vidare mot VM i Krasnoyarsk

Skidorientering
Under söndagen avgjordes årets sista SM-tävling i skidorientering, långdistans-SM, och precis som efter lördagens sprint fick Tove Alexandersson och Erik Rost kliva överst på pallen.

Det råder ingen tvekan om vilka skidorienterare som varit Sveriges bästa under den gångna säsongen. Tove Alexandersson och Erik Rost, båda tävlande för Alfta-Ösa OK, har inte bara kammat hem den totala världscupen och ett gäng EM-medaljer. De har även vunnit tre individuella SM-guld var (medel, sprint och lång).

I och med söndagens långdistans-SM i Älvsbyn satte både Rost och Alexandersson en fin punkt för en suverän säsong.

Alexandersson vann på 1.05.40 och var hela 3.45 snabbare än tvåan, Säterbygdens Frida Sandberg. Trea blev Bente Rost, även hon tävlande för Alfta-Ösa.

- Jag känner mig nöjd. Det var ett bra lopp! Det var en väldigt annorlunda tävling jämfört med i går, mycket långsträckor och mer vägval och skidåkning. Men föret var detsamma: riktigt snabbt, säger Tove, som när hon summerar känner sig nöjd med skidorienteringssäsongen.

- Det har varit en väldigt rolig säsong. Allt har inte gått helt enligt plan, det är väl nästan omöjligt, men på det hela taget var det en bra vinter.

Till veckan laddar Alexandersson för sina första tävlingar för året utan skidor - Öjetrampen och Bohuslunken nästa helg. Men redan nu har hon bestämt att hon fortsätter sin dubbelsatsning på vanlig orientering och skidorientering.

- Ja, jag kör vidare med skidorienteringen nästa säsong. Det fungerar bra att kombinera båda grenarna och båda är väldigt kul, säger Alexandersson.

Rosts bästa säsong hittills

Inte heller på herrsidan blev det någon tuff fajt om lång-SM-guldet. Erik Rosts segertid skrevs till 1.15.43 och tvåan, Sundsvalls OK:s Martin Hammarberg gick i mål 2.01 efter. Hammarbergs andra SM-silver denna helg.

- Jag kom ikapp Hammarberg efter halva loppet ungefär, så jag hade bra koll på honom, säger Rost, som var nöjd med sin prestation.

- Det kändes bra. Inte riktigt samma känsla som i sprinten, men det är resultaten som räknas.

Säsongen i stort rankar Rost som sin bästa hittills i karriären.

- Jag vann ju totalen även 2008, men jag har nog varit jämnare den här vintern. Jag har hittat en hög lägstanivå och en hög högstanivå. En grym säsong, sammanfattar Rost, som även han kör vidare nästa vinter med VM i ryska Krasnoyarsk som det stora målet.

- Absolut. Jag kommer att satsa vidare med målet att komma så bra förberedd som möjligt till VM.

Fin comeback av Arnesson

Bronset på herrsidan gick till Peter Arnesson, som var 35 sekunder efter Hammarberg. Efter förra vintern lade Arnesson sin fantastiska skidorienteringskarriär på is och det här var första värdetävlingen på ett år.

Arnesson har tidigare hållit dörren öppen för en blågul comeback nästa säsong, då det drar ihop sig till världsmästerskap, och nu känns det som att han ökar dörrspringan ytterligare några centiemter.

-  Ja, jag funderar faktiskt lite i de banorna! VM lockar så det är inte alls omöjligt.

Resultat, SM, långdistans
D21
1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK 1.05.40, 2) Frida Sandberg, Säterbygdens OK +3.45, 3) Bente Rost, Alfta-Ösa OK +6.52, 4) Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF +10.07, 5) Emma Bergström, OK Vargen +10.24, 6) Kristina Nordebo, Älvsby IF OK +17.46.

H21
1) Erik Rost, Alfta-Ösa OK 1.15.43, 2) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK +2.01, 3) Peter Arnesson, Bottnaryds IF +2.36, 4) Ulrik Nordberg, Umeå OK +3.32, 5) Linus Rapp, IFK Mora OK 1.20.16, 6) Erik Blomgren, Umeå OK +5.28.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter