Svensk Orientering logotyp
02.03.2016

Alexandersson och Rost vann totala världscupen: "Fantastiskt kul!"

Skidorientering
Medaljerna fortsätter att rulla Sveriges väg på skidorienterings-EM. På onsdagens medeldistans blev det silver för Tove Alexandersson och brons för Erik Rost - men framför allt: nu har båda säkrat den totala världscupen.

Medeldistansen avgjordes genom två masstartslopp och både Alexandersson och Rost kom iväg på ett bra sätt. Men ganska snart började det strula för Tove:

- Masstart är kanske den distans som jag har svårast för, eller som jag är ojämnast på, så det känns ändå bra att jag kunde kriga till mig ett silver och höll ihop loppet hela vägen.

- Jag kände mig väldigt pigg i början och hade täten, men sedan låg jag först och tog fel vägval. Sedan, när vi kom ihop igen, hamnade jag mitt i en klunga och jag gillar inte riktigt när det blir en massa folk i vägen och trångt och så. På den första fjärilen tappade jag en del tid, men efter det har jag åkt bra.

EM-medaljer varje dag - och nu är totalen säkrad också?

- Ja, det känns jättebra! Totalen var det stora målet den här säsongen så jag är jättenöjd med det.

Även Erik Rost kan nu pusta ut vad gäller totalen. Efter onsdagens tredjeplats kan ingen komma ikapp.

- Fantastiskt kul! Det var totalen jag framför allt siktade på. Jag var spänd före start i dag, men efter ett bra snack med min tränare hamnade jag i rätt sinnesstämning, säger Rost.

- Jag fick en bra start, lugnt och fint, och sedan har jag varit med i täten och krigat hela vägen.

Vann medeldistansen på damsidan gjorde ryskan Mariya Kechkina, som var 45 sekunder snabbare än Alexandersson. Även bronset gick till Ryssland. Tatyana Oborina var dryga minuten efter Tove i mål.

På herrsidan vann norrmannen Lars Moholdt andra guldet detta mästerskap. Tvåa blev Andrey Lamov, Ryssland.

I morgon är det vilodag i österrikiska Obertilliach och på fredag fortsätter EM-tävlingarna med långdistans.

Resultat, medeldistans, EM i skidorientering
Damer
1) Mariya Kechkina, Ryssland, 37.51, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +0.45, 3) Tatyana Oborina, Ryssland, +1.47. Övriga svenskor: 7) Magdalena Olsson + 2.42, 11) Evelina Wickbom +4.10, 13) Linda Lindkvist +4.17, 18) Bente Rost + 5.09, 28) Frida Sandberg +8.14.1)
Herrar
1) Lars Moholdt, Norge, 45.50, 2) Andrey Lamov, Ryssland, +0.22, 3) Erik Rost, Sverige, +0.23. Övriga svenskar: 7) Markus Lundholm +1.11, 12) Ulrik Nordberg +2.35, 22) Erik Blomgren +4.06, 23) Martin Hammarberg +4.14, 40) Linus Rapp +13.14.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter