Svensk Orientering logotyp
14.02.2015

Alexandersson: "Väldigt dåligt lopp – Engström: "Nästan så jag måste skratta"

Skidorientering
De svenska damerna stod inte att känna igen när medeldistans med masstart stod på programmet. Tove Alexandersson var bäst bland de blågula damerna med en sjundeplats. "Jag har åkt väldigt dåligt och gjort flera misstag", säger Tove.

Först fyra finländskor. Sedan en norska och en ryska. Sedan världsettan Tove Alexandersson, tätt följd av åttan Magdalena Olsson och nian Frida Sandberg.

Och Josefine Engström, som tidigare plockat tre VM-medaljer, slutade elva.

Nej, detta var inte Sveriges dag i Hamar.

- Jag har åkt väldigt dåligt. Redan på första varvet gjorde jag en ganska stor miss. Sedan åkte jag väl bra, men så gjorde jag en till jätteklantig miss på slutet. Jag låg precis bakom finskorna, men eftersom jag inte tyckte att jag hade åkt bra, så trodde jag inte att de var i ledningen. Så blev jag lite stressad där, ville om och ikapp, tänkte inte så mycket på orienteringen och åkte iväg på helt fel spår, säger Tove Alexandersson, som nu blickar framåt:

- Nu laddar vi om till stafetten och jag hoppas verkligen att vi får till en riktigt bra avslutning. Det är ju gemensam start i morgon också, så det gäller att vi ska få koll på orienteringen ändå.

Även Josefine Engström gjorde en rejäl och tidig miss, men den var ingenting jämfört med dundertabben som kom på sista varvet:

- Jag låg kanske 30 sekunder efter vid den sista gemensamma kontrollen och sedan var det raka vägen hem. Men redan till första raka kontrollen hemåt gjorde jag en fruktansvärd blunder. Det var helt otroligt, nästan så jag måste skratta åt det. Det blev en rejäl "straffrunda" där och jag insåg det inte förrän det var för sent och spåren började svänga åt fel håll. Då förstod jag: "Okej, nu är jag helt fel", så jag kom nästan tillbaka till andrakontrollen igen när jag skulle till fjärdekontrollen. Där gick luften ur mig, säger Josefine Engström, som fortsätter:

- Ingen av oss åkte bra idag, och det här visar att det är hård konkurrens. Man måste åka bra för att vara med däruppe.

Redan i morgon söndag kommer nästa masstartslopp, de avslutande stafetterna – hur gör ni för att ladda om?

- Det handlar om att tänka på det vi gjorde bra idag, ta med oss de sakerna. För det är ju inte så att vi har åkt helt kassa lopp rakt igenom på varje kontroll. Det är ju vissa bitar som varit sämre, och det har man inte råd med, säger Engström.

Fyra finländskor i topp - ska vi lägga favoritskapet på Finland nu?

- Det såg ju så ut i dag, men näääe, vi är grymma också.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter