Svensk Orientering logotyp
15.02.2016

Bergström på podiet i historiskt student-VM

Skidorientering
I dag avslutades det första studentvärldsmästerskapet i skidorientering i ryska Tula. Emma Bergström avslutade starkt och åkte in som femma på medeldistansen.

Tula 20 mil söder om Moskva står som värd för det första studentvärldsmästerskapet i skidorientering. Fyra tävlingar på fem dagar är det som står på programmet:

- En fantastiskt påkostat och välorganiserat arrangemang med några av de bästa i världseliten på plats tillsammans med studentamatörer. Regionspresidenteten, tillammans med Internationella Orienteringsförbundets president, den internationella studentorganisationens president och många fler högt uppsatta representanter har följt tävlingarna på plats som också varit TV-sända, säger SOFT:s styrelseledamot Roland Hellberg som är på plats i Tula.

Första tävling var sprinten där bulgaren Stanimir Belomazhev vann, sex sekunder före vitryssen Yury Yazykou. Den svenske deltagaren Martin Lövald Hellberg som studerar på Högskolan i Gävle, och tävlar för Täby OK blev 27:a.

I den därpå följande jaktstarten vann Belomazhev igen och Lövald Hellberg blev återigen 27:a.

På damsidan blev det dubbelt finskt. Sonya Mörsky vann sprinten före Mira Kaskinen. Emma Bergström, Umeå Universitet (men tävlar för Kalix) slutade 17:e. I jaktstarten vann norskan Anna Ulvensöen. Bergström blev 13:e.

I mixstafetten slutade det svenska gänget med Lövald Hellberg och Bergström åtta, tio minuter bakom segrande Norge.

Men de svenska åkarna sparade det bästa till sist. I den avslutande medeldistansen som avgjordes med masstart åkte Bergström in som femma knappt en minut bakom segrande finskan Mira Kaskinen.

För Lövald Hellberg blev det en ny 27:e plats i medeldistansen. Stanimir Belomazhev, Bulgarien vann.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter