Svensk Orientering logotyp
08.03.2017

Den svenska guldsuccén i Sibirien fortsätter: "Otroligt skönt!"

Skidorientering
De svenska skidorienterarna fortsätter att skörda VM-guld i Sibirien. På den individuella sprinten vann först Tove Alexandersson sitt andra raka guld. En timme senare slog Ulrik Nordberg till. "Äntligen!" vrålade han i målfållan.

En av världens största guldgruvor ligger i Krasnojarsk-regionen. De svenska skidorienterarna har tydligen hittat en alldeles egen åder, i skogarna runt VM-arenan.

Under tisdagen vann Tove Alexandersson och Erik Rost den inledande sprintstafetten.

Under onsdagen, när individuell sprint stod på programmet, grävdes den ädla metallen fram av Tove Alexandersson och Ulrik Nordberg.

Tove, som har prisskåpet sprängfyllt av fina priser, var ingen högoddsare. Hon var regerande mästare på distansen och tycks ha prickat formen perfekt.

Även Ulrik Nordbergs meritlista är välfylld, men faktum var att detta var hans första VM-medalj någonsin.

- Det känns otroligt skönt! Jag har inte riktigt fattat det än, men jag har gjort ett i stort sett felfritt lopp. När jag närmade mig mål hörde jag att det var en massa som skrek, så jag körde allt jag hade, hela vägen liksom.

När Nordberg, som startade allra sist i fältet, var på väg mot arenan var det rena rama karnevalsstämningen på läktarna. Tre ryssar toppade resultatlistan. Men plötsligt blev det ganska mycket tystare.

Det ryska jublet kom av sig helt och i den relativa tystnaden hörde man tydligt Nordbergs vrål: "Äntligen!"

I mål var Nordberg knappa två sekunder snabbare än ryssen Andrej Lamov. Bronset gick till Sergej Gorlanov.

- Det här är något jag drömt om sedan väldigt länge. Det finns till och med en gammal videofilm där jag säger att jag en dag ska bli bäst i världen på skidorientering. Och nu står jag här i dag, säger Ulrik, som känner att tillfället inte kunde ha varit bättre valt:

- Att sätta dit ryssarna på deras hemmaplan känns väldigt skönt! Och det skapar en härlig känsla inför stafetten.

En annan blågul åkare med sköna känslor i kroppen heter Tove Alexandersson. Världsettan sken ikapp med solen när hennes andra raka guld var bärgat.

- Det känns så fantastisk bra, att bara få vara här och bara vara med på de här tävlingarna med jättebra banor och arrangemang. Det är jättekul, säger Tove, som vann med sju sekunders marginal till hemmaåkaren Polina Frolova och ytterligare tio sekunder till finländskan Salla Koskela.

- Jag är jättenöjd med själva loppet. Det var väldigt svår orientering i dag. Det var hög fart men samtidigt väldigt tekniskt. Det var svårt att ta rätt vägval hela tiden, så jag har några tidstapp, men har ändå hållit ihop loppet väldigt, väldigt bra. Jag är jättenöjd.

Sverige hade ytterligare två åkare på podiet under onsdagen. Magdalena Olsson svarade för en stark insats och blev fyra och på herrsidan slutade Erik Rost på sjätte plats.

I morgon fortsätter VM med damernas medeldistans.

Resultat, sprint, VM, Krasnojarsk, Ryssland
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 13.54, 2) Polina Frolova, Ryssland, 14.02, 3) Salla Koskela, Finland, 14.12. Övriga svenska placeringar: 4) Magdalena Olsson, 14.37, 7) Linda Lindkvist, 14.57, 11) Evelina Wickbom, 15.18.
Herrar
1) Ulrik Nordberg, Sverige, 13.51, 2) Andrej Lamov, Ryssland, 13.53, 3) Sergej Gorlanov, Ryssland, 14.04. Övriga svenska placeringar: 6) Erik Rost, 14.22, 7) Martin Hammarberg, 14.26, 14) Markus Lundholm, 14.53.

Samtliga resultat hittar du på arrangörens hemsida

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter