Svensk Orientering logotyp
07.03.2018

Dubbel svensk dubbel - Tove säkrade totala världscupen

Skidorientering
Tove Alexandersson tog andra segern i rad och säkrade därmed segern i totala världscupen. Och det var en mycket bra svenskdag. Det blev dubbelseger på såväl herr- som damsidan. Erik Rost vann herrklassen. Linus Rapp och Magdalena Olsson slutade tvåa.

I dag avgjordes det näst sista individuella världscuploppet under årets säsong. Och medeldistansen i amerikanska Craftsbury blev en riktig svensksuccé. Det blev dubbelseger för blågult på både herr- och damsidan.

Tove Alexandersson vann för andra dagen i rad, och segern innebär att hon säkrat segern i den totala världscupen:

- Det var en väldigt rolig bana, men det var otroligt tuffa förhållanden i dag. Det är ganska lite snö, och bitvis riktigt isigt. Så det gällde verkligen att vara koncentrerad på att hålla sig på benen. Då blir det extra utmanande att få till orienteringen, säger Tove.

 

Har du hållit dej på benen då?

- Ja, jag har mest kört in i träd, skrattar Tove som i och med dagens seger, den sjätte i världscupen den här vintern säkrat segern i den totala världscupen.

- Det har varit en fantastisk säsong. Jag har gjort bra lopp i stort sett hela säsongen. Jag är väldigt nöjd med sättet som jag genomfört den här vintern, och ser fram mot tävlingarna under resten av veckan här i USA.

Tove fick sällskap på pallen av Magdalena Olsson som tangerade sin bästa placering i världscupen när hon slutade tvåa. Olsson var elva sekunder från segern:

- Första halvan av banan åkte jag riktigt bra. Tyvärr gjorde jag flera små misstag efter varvningen. Men det tror jag många har gjort. Det var extremt intensiv orientering. Vi hade 27 kontroller och det gällde verkligen att vara med på kartan hela tiden, säger Olsson.

Noterbart är att det var fyra svenskor bland de fem bästa. Evelina Wickbom var fyra och Linda Lindkvist femma.

För de svenska herrarna var det en klart mycket bättre dag jämfört med tisdagens sprint. Då var Erik Rost bäst med åttonde plats. I dag var det tre svenskar bland de fem bästa.

Allra snabbast var Erik Rost:

- Det var inget perfekt lopp, men det var bra. Det går så snabbt när det är så pass isigt som det är ute i terrängen att det är svårt att hinna med att läsa kartan. Då är det lätt att det blir småmisstag, speciellt när det var så intensiv orientering som det var i ag, säger Rost som vann 35 sekunder före dagens stora svenska sensation.

Linus Rapp, som tidigare varit som bäst sjua i världscupen, slutade nu tvåa:

- Otroligt stort. Det känns väldigt skönt att äntligen få ett tecken på att jag är på rätt väg i min utveckling. Jag har tagit medalj i junior-VM, men det här slår det. Så detta är det största jag gjort hittills i karriären, säger Rapp.

Erik Blomgren gjorde ett starkt lopp och slutade femma. Och faktum är att det kunde ha blivit ännu bättre. Martin Hammarberg gick i mål med klart bästa tid, men tyvärr hade han missat en kontroll och blev därmed diskad.

I morgon är det vilodag i världscupen, men på fredag fortsätter tävlandet med långdistans.

 

CRAFTSBURY, VERMONT, USA. Världscupen, skidorientering. Medeldistans.

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 46.08, 2) Magdalena Olsson, Sverige, 46.19, 3) Tatiyana Oborina, Ryssland, 47.35., 4) Evelina Wickbom, 49.05, 5) Linda Lindkvist, 49.33, 10) Frida Sandberg, 51.53, 14) Hanna Eriksson, 54.57.

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 45.00, 2) Linus Rapp, do, 45.35, 3) Jörgen Madslien, Norge, 45.58.

Övriga svenska placeringar: 5) Erik Blomgren, 46.21, 11) Markus Lundholm, 47.45.

Martin Hammarberg och Sixten Walheim felstämplat.

 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter