Svensk Orientering logotyp
20.01.2015

EM-brons till Magdalena Olsson

Skidorientering
Magdalena Olsson tog sin första individuella medalj när EM i skidorientering inleddes med sprint i Lenzerheide, Schweiz. Bortsett från ett litet misstag och en vurpa var det ett prickfritt lopp av svenskan.

- Jag känner mig i bättre form än någonsin och jag visste att om det går bra så skulle det kunna bli medalj, säger Magdalena Olsson. 
Magdalena Olsson inledde EM-sprinten med en bra sträcka och sedan kom loppets enda misstag till den andra kontrollen. 
- Jag genade och hamnade nedanför kontrollen. Men jag rättade till det väldigt snabbt, så det blev nog bara en tio sekunders miss, berättar Magdalena Olsson, som var mer nervös än vanligt innan start.

Nervositeten bottnade i att hon vet att hon höjt sig ett snäpp och därmed skulle ha en god chans att blanda sig i medaljstriden. 
- Min taktik var att fokusera på orienteringen och inte göra misstag, för jag vet jag har åkkapaciteten nu. Om jag inte gör några misstag så vet jag att det går bra, säger hon.
Och bortsett från det lilla misstaget till den andra kontrollen gick det bra. 
- Jag hann inte tänka så mycket under loppet. Det var först i slutet när vi hade en lång enkel sträcka utför som jag började känna att jag inte hade gjort något stort misstag. Då tänkte jag att det kanske skulle kunna räcka.
Det blev en hård kamp om bronset, som Magdalena Olsson knep med tre sekunders marginal. Mot ettan och tvåan, ryskan Iuliia Tarasenko och finskan Mervi Pesu, fanns inget att göra.

Precis som i hela Alperna har även Lenzerheide haft snöbrist. Men ett rejält snöfall den gångna helgen räddade EM i skidorientering.
- Det är mycket snö i skogen och bra förhållande. Några decimeter nysnö med skare under är perfekt att åka på, säger Magdalena Olsson.
Trots nysnön var det inte så mycket gen som Magdalena Olsson hade trott:
- Även om jag startade nästan sist så har jag dragit något egen gen och det tror jag var bra.  

Att ta medalj redan på första distansen ger mersmak.
- Sprint har inte alls varit min favoritdistans tidigare. Nu ser jag verkligen fram emot långdistansen i morgon, säger Magdalena Olsson.   

Resultat
1) Iuliia Tarasenko, Ryssland, 13:10, 2) Mervi Pesu, Finland, +00:22, 3) Magdalena Olsson, +00:31
Övriga svenskor: 9) Frida Sandberg, +00:46, 10) Josefine Engstrom, +00:48, 12) Linda Lindkvist, +00:56, 21) Evelina Wickbom, +01:49

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter