Svensk Orientering logotyp
25.02.2016

EM-pulsen stiger – Alexandersson: "Bättre än tidigare år"

Skidorientering
På måndag inleds EM i skidorientering i österrikiska Obertilliach. Sverige siktar på fem medaljer varav minst två guld. "Det ska bli kul att avsluta skidorienteringssäsongen på ett förhoppningsvis bra vis", säger Tove Alexandersson, ett av de stora medaljhoppen.

Till slut kom snön i Tyrolen. För en vecka sedan gav EM-arrangören i Obertilliach grönt ljus för tävlingar och en hel del av den vita varan ska enligt väderprognosen falla under helgen och den inledande sprinten på måndagen.

- Det ska komma över en halvmeter på ett dygn så det kan ju bli lite speciellt, säger den svenske förbundskaptenen Frans Wickbom.

Åtta svenska åkare är redan på plats i Alperna och acklimatiserar sig till den höga höjden. Resten av gänget anländer under lördagen och alla rapporteras vara friska och krya.

Totalt hoppas Blågult på fem EM-medaljer, varav två guld, och de största hoppen är givetvis Tove Alexandersson och Erik Rost som båda leder den totala värdscupen.

- Det känns bra. Jag ser verkligen fram emot EM. Jag har kunnat träna på väldigt bra hela vintern. Det ska bli kul att avsluta skidorienteringssäsongen på ett förhoppningsvis bra vis, säger Tove Alexandersson i en färsk intervju med SVT.

Alexandersson kan inte precisera någon resultatmässigt målsättning inför mästerskapet, men formen verkar riktigt god:

- Det är svårt att påverka hur de andra åker, vad de är i för form och hur de presterar. Jag kan bara påverka vad jag gör.

- Jag är otroligt nöjd med säsongen så här långt. Jag tycker att jag utvecklas hela tiden, så jag tror att jag är bättre än jag har varit tidigare år.

Även Erik Rost har höga ambitioner.

- Jag har utvecklats hela tiden, men nu kanske jag har tagit ett steg som gör att jag är på en nivå som är lite bättre än de andra just nu, säger han till SVT - se inslaget här.

Förbundskapten Wickbom tror att både Rost och Alexandersson vinner den totala världscupen och det skulle sannolikt innebära skönt medaljkling på vägen.

- Jag tror att det kommer gå riktigt bra, och jag är övertygad om att vi får se svenskt guld också.

Programmet skidorienterings-EM
Måndag: sprint, start 13.00
Tisdag: mixstafett, start 12.00
Onsdag: långdistans, start 11.00
Torsdag: vilodag
Fredag: medeldistans, start 13.00
Lördag: stafetter, start 13.00

Arrangörens hemsida: www.skio2016.at

Aktuella världscupställning och ranking (använd rullmenyerna för att komma till rätt listor)

Här är den svenska truppen

Samtidigt som EM avgörs JVM - läs om de svenska juniorerna här 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter