Svensk Orientering logotyp
07.02.2018

Erik Rost mästare efter protestdramatik: "Nervöst"

Skidorientering
Det krävdes protester och jurybeslut för att kora Erik Rost till Europamästare. "Hade varit snopet om jag inte vann", säger Rost. På damsidan tog Magdalena Olsson ett nytt silver.

Diskad eller Europamästare? Det var frågan Erik Rost ställdes inför efter dagens långdistans i Bulgarien. Svensken, som är regerande världsmästare på distansen, gick i mål med loppets snabbaste tid. Då fick han veta att en av kontrollerna fattades i hans stämpelpinne. EM-åkarna tävlar dock med en extrapinne och i den fanns Rosts saknade kontroll. Den svenska landslagsledningen lämnade in ett klagomål som avslogs, vilket tillfälligt innebar att guldet skulle hamna hos hemmafavoriten Stanimir Belomazhev.

Först efter att Sverige lämnat i en officiell protest, varpå en jury fick bedöma situationen, kunde Erik Rost erkännas som segrare. 

Hur är det att vinna guld efter en sådan dramatik?
– Nervöst, såklart. Det är en väldigt speciell situation, men det är skönt nu för jag är trots allt den som åkt bäst och varit starkast idag. Jag hade ju alla kontroller så det hade varit snopet att inte vinna, säger svensken.

Erik Rost fick därmed sitt andra guld och sin tredje medalj under skidorienteringsmästerskapet utanför Velingrad i Bulgarien.

– Jag gjorde en bra avslutning och har haft väldigt fina skidor. Bra jobb av vallarna. Jag tror jag vann mycket tid mot slutet av loppet, säger Rost.

På damsidan blev det inte fullt så dramatiskt. Däremot en nästan lika positiv utgång – sett med blågula ögon. Magdalena Olsson överraskade och tog sitt andra silver.

– Det är jättekul att få till det. Jag är extra glad över att jag lyckades på långdistansen. Det har länge varit min favoritdistans, men jag har aldrig riktigt fått till det på de stora mästerskapen förut, säger Olsson.

Varför gick det idag?
– Jag höll mig lugn, tog kloka vägval och kämpade på. Det var riktigt tungfört, men jag vet att om man bara håller huvudet högt och kämpar på så går det bra i den här typen av före.

Svenskan tyckte att banans öppna områden var tuffast. Det var också där hon gjorde sin enda riktiga bom. Ett i övrigt stabilt lopp ledde henne till den fina andraplatsen.

– Det är mitt bästa mästerskap någonsin så jag är jätteglad, säger Magdalena Olsson.

Tove Alexandersson, som inledde EM med tre raka guld, slutade femma. Imorgon avslutas mästerskapet med stafetter.

Resultat, Långdistans, EM i skidorientering, Velingrad, Bulgarien

Damer
1) Mariya Kechkina, Ryssland, 73.19, 2) Magadalena Olsson, Sverige, +3.38, 3) Anastasia Kravchenko, Ryssland, +5.20.
Övriga svenska placeringar:
5) Tove Alexandersson, +7.34, 8) Linda Lindkvist, +9.02, 13) Frida Sandberg, +11.53, -) Hanna Eriksson, felstämpl.

Herrar
1) Erik Rost, Sverige, 1.33.48, 2) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +0.51, 3) Øyvind Watterdal, Norge, +0.59.
Övriga svenska placeringar:
10) Erik Blomgren, +5.28, 16) Sixten Walheim, +10.51, 24) Linus Rapp, +14.59, 25) Markus Lundholm, 15.32, -) Martin Hammarberg, felstämpl. 


Alla resultat och mer information hittar du på den officiella EM-sajten.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter