Svensk Orientering logotyp
18.05.2015

Han tar över skidorienteringslandslaget: "Roligt och spännande"

Skidorientering
Svenska Orienteringsförbundet har gjort klart med en ny förbundskapten för skidorienteringslandslaget. Frans Wickbom tar över efter Claes Turesson. "En kul och stimulerande utmaning att coacha världens bästa landslag", säger Wickbom.

Frans Wickbom, 52, har hållit på med skidorientering sedan barnsben och han har verkat i många olika roller - som tävlande, tävlingsledare, banläggare och tränare.

De senaste två åren har han även varit ansvarig för det militära landslaget i skidorientering.

När Claes Turesson nu kliver åt sidan, efter en mycket lyckad landslagsvinter, tar Frans Wickbom över förbundskaptenssysslan. Och precis som tidigare kommer Håkan Holmberg att finnas med som administrativt ansvarig och bollplank.

- Det här blir jättekul! Ett roligt och spännande uppdrag, säger Frans Wickbom.

Vad ser du som de största utmaningarna?

- En av de viktigaste uppgifterna blir att lotsa in nya, yngre åkare i landslaget. Det finns ju några äldre aktiva i landslaget och de ska så småningom ersättas.

- Sedan är det en utmaning i sig att ta över världens bästa landslag.

Hur tycker du att det ser ut i de yngre leden då?

- Jo, men det finns en hel del talanger. På damsidan finns unga åkare som Isabel Salén, Frida Sandberg och Evelina Wickbom som verkligen har framtiden för sig. Även på herrsidan har vi en del unga, starka namn som Andreas Holmberg, Ulrik Nordberg, Markus Lundholm med flera. Jag tycker att det ser bra ut.

Du nämner Evelina Wickbom, som är din dotter - hur har ni resonerat kring det faktum att pappa Wickbom blir förbundskapten?

- Vi har pratat mycket om det och visst är det lite speciellt. Men jag har ju haft henne i militärlandslaget och inte sett det som ett problem. Här blir det lite känsligare eftersom hon ligger på gränsen till landslaget. Lösningen när det gäller uttagningar är att jag har Håkan Holmberg att luta mig mot.

Vad är det viktigaste du kan tillföra ett landslag?

- Givetvis kan jag mycket om skidorientering, jag kan struktur och ordning, men jag tror att min största styrka är ledaregenskaperna och lagbyggandet. Från mitt jobb i det militära har jag stor ledarerfarenhet, och det har jag även inom idrotten.

- Jag kommer att jobba väldigt mycket med lagkänslan. Nu säger jag inte att det har varit en svaghet i landslaget före min tid, men det kommer att bli väldigt viktigt.

Utveckla!

- Det är inte bara stjärnorna som ska trivas i ett landslag. Alla nya, mindre erfarna åkare som kommer in ska också känna sig välkomna och uppleva förtroende. Ska andra komma in och lyckas är det jätteviktigt att vi har en stark lagkänsla.

Kommande vinter ligger mycket fokus på världscupen, som startar i finska Ylläs den 26 november och avslutas med ett EM i Österrike, 29 februari till 7 mars.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter