Svensk Orientering logotyp
30.01.2015

Martin och Tove toppar efter prologen

Skidorientering
Martin Hammarberg och Tove Alexandersson leder skidorienterings-SM efter morgonens sprintprolog. I eftermiddag avgörs jaktstarten direkt i SVT Play.

De bästa svenska skidorienterarna har just kommit hem från ett lyckat EM i Schweiz. Och det blev en rivstart med SM i jaktstart i Örebro.
I morse avgjordes sprintprologen och på damsidan har Tove Alexandersson skaffat sig ett rejält avstånd till konkurrenterna. Tove är hela 43 sekunder före Hana Hancikova inför eftermiddagens lopp.
Noterbart är att Josefine Engström som gjorde ett mycket bra EM i skidorienteringen stämplade fel och missar därmed eftermiddagens jaktstart.
På herrsidan har Martin Hammarberg ryckt åt sig ett försprång på nio sekunder ner till tvåan Andreas Holmberg:
- Jag har gjort ett bra lopp. Jag fastnade lite på ett ställe, men det var inget egentligt misstag. Det var ganska trixigt, flera gånger handlade det om att göra 120 graderssvängar, säger Hammarberg som tog tog brons i EM-stafetten.

Vad är tankarna inför eftermiddagen?
- Det ska bli kul. Nu på morgonen var det isigt och ganska lättåkt. Men det var väldigt stora variationer. Det gick lätt i konstsnön, däremot var vi ute på något ställe och åkte i natursnö och där gick det klart tyngre, säger Hammarberg.
Eftermiddagens jaktstart startar klockan 14.00 (sändningen i SVT play startar klockan 13.55).

Damer: 1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, 10.26, 2) Hana Hancikova, do, +0.43, 3) Hanna Eriksson, Mora, +0.51, 4) Åsa Zetterberg Eriksson, ÖSeT, +1.18, 5) Linda Lindkvist, Jarl, +1.24.
Herrar: 1) Martin Hammarberg, Sundsvall, 11.13, 2) Andreas Holmberg, Mora, +0.09, 3) Peter Arnesson, Bottnaryd, +0.32, 4) Erik Rost, Alfta-Ösa, +0.38, 5) Andrey Lamov, Mora, +0.50.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter