Svensk Orientering logotyp
27.01.2016

"Mr 100 procent" ledde Sverige till seger: "Ganska galet egentligen"

Skidorientering
Fem världscuplopp på sex dagar – fem raka segrar. Efter en felfri avslutande stafettsträcka kan vi konstatera att skidorienteringsstjärnan Erik Rost var "Mr 100 procent" i Tyskland. "Allting har klaffat. Det är ganska galet egentligen", säger Rost.

Under onsdagen avslutades skidorienterarnas världscupomgång i Tyskland med stafetter i Mühlleithen och precis som tidigare dagar fick blågula åkare kliva allra överst på pallen.

- Jag har inte varit förbundskapten en tävlingsdag utan svenska segrar, myser förbundskapten Frans Wickbom, som tog över det svenska A-landslaget inför den här säsongen.

- Efter de inledande tävlingarna i Finland var jag oerhört nöjd. Men det här? Det kan nästan inte gå bättre. Det ser fantastiskt bra ut inför EM, men nu handlar det om att ställa om och tänka att på EM är det andra förutsättningar som gäller. Där börjar vi om på ruta 1.

Totalt i Tyskland vann Sverige sju av nio VC-lopp och allting avslutades med finfina stafettframgångar. Sveriges förstalag på herrsidan - Erik Blomgren, Ulrik Nordberg och Erik Rost - vann efter en stark avslutning av Rost. På damsidan slutade förstalaget - Evelina Wickbom, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson - tvåa.

I herrtävlingen var det tight värre inför den tredje och avslutande sträckan. Eduard Khrennikov skickade ut den ryske avslutaren Andrey Lamov i ledning, och bara 6 sekunder senare växlade Markus Lundholm med Niklas Henriksson, avslutare för Sverige 2, och ytterligare 12 sekunder bakom kunde Ulrik Nordberg klappa stekhete Erik Rost i ryggen.

Och Rost, som alltså vunnit varje gång han ställt sig på ett par skidor den senaste veckan, kände ganska direkt att han fightades för ytterligare en seger.

- Det var ingen stor lucka till Lamov, men det var gafflat tidigt så vi kom ifrån varandra därute i skogen. Sedan såg man ju de andra åkarna till och från, och jag kände hela tiden att jag gjorde ett bra lopp, berättar Rost, som strax före en sen varvning kände att saken var klar.

- Jag hade cirka en minut när jag varvade, och då var det bara att gå på säkerhet. Jag åkte precis som jag ville hela vägen, men jag hade nog en hyfsat snäll gaffel. De andra killarna i laget hade bäddat bra för mig.

Men fem raka segrar i världscupen – hur är det möjligt?

- Man kan hoppas på sådana här framgångar, men sedan, att få allt på plats, det är en annan sak. Det är så mycket som måste stämma i skidorientering - det fysiska, tekniken, skidorna - men den här veckan har allting klaffat hela vägen. Det är ganska galet egentligen.

I premiären i Finland var du också stark, men nådde inte ända fram – vad är skillnaden?

- Det var tekniken som fattades lite i Ylläs, men nu har jag hittat flytet; hur jag ska tänka och agera.

Nu närmast väntar SM i jaktstart (direktsänt i SVT, klockan 13.10 den 31:e januari) – hur tänker du inför det?

- Det blir väldigt spännande! Och jag tror att jakt-SM kommer att vara ganska relevant för EM i Österrike om en månad. Men nu ska jag först ta det lugnt i några dagar. Kroppen är ganska sliten.

Rost korsade mållinjen 1.38 före Andrey Lamov och 3.44 före Kirill Veselov i Ryssland 2. Sveriges andralag - Linus Rapp, Markus Lundholm, Niklas Henriksson - hade fjärde bästa tid. Trea blev dock Norge, femma över mållinjen, eftersom varje nation bara får räkna ett lag.

På damsidan gick det svenska förstalagets avslutare Tove Alexandersson ut som tvåa, 1.05 efter ryskan Mariya Kechkina. Sakta men säkert segade sig den svenska stjärnan ikapp, men i mål hade Kechkina ändå 23 sekunder till godo.

- Damerna siktade såklart också på seger, men ryskorna var revanschssugna och starka i dag. Tove gjorde en bra avslutning, men Kechkina gjorde nog inga större missar, säger förbundskapten Frans Wickbom.

Trea blev Finland, 5.14 efter segrarna. Sverige lag 2 föll, efter en pigg öppning av Hanna Eriksson, tillbaka till sjätte plats.

Resultat, stafett, världscupen, Mühlleithen
Herrar
1) Sverige 1 (Erik Blomgren, Ulrik Nordberg, Erik Rost) 111.15, 2) Ryssland +1.38, 3) Norge +4.45.
Sverige 2 (Linus Rapp, Markus Lundholm, Niklas Henriksson) hade fjärde bästa tid, +4.05 .

Damer
1) Ryssland 91.48, 2) Sverige 1 (Evelina Wickbom, Magdalena Olsson, Tove Alexandersson) +0.23, 3) Finland +5.14.
Sverige 2 (Hanna Eriksson, Linda Lindkvist, Bente Rost) hade sjätte bästa tid +15.00.

Fullständiga resultat hittar du via arrangörens hemsida

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter