Svensk Orientering logotyp
01.12.2015

Nordberg visar klassen igen - Hammarberg äntligen på pallen

Skidorientering
Herrarnas långdistans blev en spännande tillställning. Till slut kunde ingen rå på den ryske veteranen Eduard Khrennikov, men Sverige stod för en fenomenal laginsats och lade beslag på andra, tredje, fjärde och sjätte platsen. "Riktigt kul! Det här visar att vi gjort vår träning och att vi sporrar varandra framåt", säger tvåan Ulrik Nordberg.

Strax före den sista av två varvningar var Ulrik Nordberg i knapp ledning, med Eduard Khrennikov hack i häl. När de både lämnade stadion för sista gången var rollerna de omvända; ryssen anförde med svensken tre sekunder bakom.

- Det blev lite dragspelseffekt där. Jag kunde inte hålla ryggen ordentligt. Men jag gjorde det ändå bra, föll inte igenom på något sätt, säger Nordberg.

Ett par kontroller före arenan ryckte Khrennikov ifrån och i mål, efter 1.23.58, skilde tolv sekunder till Nordberg, som stått för en fantastisk insats i Finland.

- Det verkar gå min väg och jag känner ju att jag har höjt min lägstanivå. När det stämmer kan det räcka riktigt lång, säger Nordberg.

Före helgen hade Umeå-åkaren bara en individuell pallplats i världscupen, ett sprintbrons på EM 2014. Nu har han två VC-segrar (sprint + mixtstafett tillsammans med Alexandersson) och en andraplats (långdistansen).

- Ifjol hade jag en besvärlig säsong då jag var sjuk nästan hela hösten. Nu har jag fått träna på och jag har fått en utmärkt träningsmiljö i Umeå, där jag hela tiden får bra sparring. Jag blir nog att räkna med framöver också, säger Nordberg.

Ett annat stort glädjeämne under tisdagens långdistans var Martin Hammarberg, som knep tredjeplatsen. Hammarberg debuterade i världscupen i december 2007 – nu kom den första individuella pallplatsen. Skam den som ger sig!

- Kul och verkligen på tiden! Jag har haft kapaciteten länge och jagat det här, säger Hammarberg, som pressades inne på stadion av landsmannen Erik Rost, som gick i mål två sekunder bakom.

- Jag gjorde ett misstag på tredje sista kontrollen, men jag kollade aldrig bakåt. Jag insåg inte förrän på näst sista hur nära Erik var. Riktigt skönt. Det här betyder mycket för framtiden, säger Hammarberg.

Bakom fyran Rost slog Markus Lundholm till med en fin sjätteplats.

Här kan du läsa om Tove Alexandersson seger på damsidan.

Resultat, långdistans, världscupen, Ylläs
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige 1.01.11, 2) Mariya Kechkina, Ryssland +2.30, 3) Polina Frolova, Ryssland +3.37. Övriga svenska placeringar. 7) Magdalena Olsson +5.33, 8) Evelina Wickbom +5.41, 9) Linda Lindkvist +6.27, 13) Frida Sandberg +7.15, 15) Hanna Eriksson +8.15.
Herrar
1) Eduard Khrennikov, Ryssland 1:23:58, 2) Ulrik Nordberg, Sverige +0.12, 3) Martin Hammarberg, Sverige +1.50, 4) Erik Rost, Sverige +1.52. Övriga svenska placeringar: 6) Markus Lundholm +2.14, 14) Linus Rapp +4.50, 20) Erik Blomgren +8.31.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter