Svensk Orientering logotyp
09.03.2018

Rost vann igen - tvåa i totalcupen

Skidorientering
Erik Rost tog sin andra raka seger under världscuptävlandet i USA och säkrade andraplatsen i totala världscupen. "Målet var att vinna totalen, men på det stora hela är det en bra säsong", säger Rost.

I dag avslutades den individuella världscupen i skidorientering. Och det blev en otroligt händelserik tävling i Craftsbury, Vermont. Under de tidigare tävlingsdagarna har det varit isiga förhållanden. Men de senaste dagarna har det kommit en hel del snö, vilket innebar att det var helt andra förhållanden.

På herrsidan var Erik Rost starkast av alla för andra tävlingen i rad.

- Jag hade lång gaffling på det första varvet, men det förstod jag tidigt. Jag har känt mig stark hela loppet; har haft fantastiska skidor och orienterat bra. Ut på det tredje varvet var jag och norrmannen Lars Moholdt i ledning, men så hade jag en kortare gaffling och då kunde jag gå loss, säger Rost.

Men på ett ställe mot slutet var det minst sagt problematiskt. En av kontrollenheterna som var utsatt hade fel nummer jämfört med kontrolldefinitionen. Så Rost tvekade en stund, vände tillbaka för att se om han var rätt innan han fortsatte.

I skrivande stund är det oklart om det kommer att bli protester mot den ”felaktiga kodsiffran”, därför är resultaten preliminära. Men notera att denna kontroll har alltså samtliga åkare passerat.

Dagens seger betyder att Rost blir tvåa i totala världscupen:

- Målet var att vinna världscupen så om man gör en bedömning mot det så är det icke godkänt. Men jag har vunnit tre deltävlingssegrar i världscupen, tagit hem EM-guld på långdistans och silver i sprinten. Så på det stora hela är det en bra säsong. Andrey Lamov (som vann totalt) har varit bättre sett över hela säsongen, helt enkelt, säger Rost.

Tove Alexandersson säkrade segern i den totala världscupen redan tidigare under tävlingsveckan i USA. I dag var hon trots ett skidbrott tidigare under loppet först över mållinjen. Men väl där satte hon efter ett tiotal sekunders tvekan iväg ut i skogen igen.

- Då såg jag att det var en kort slinga kvar efter vad jag trodde var sista kontrollen, säger en besviken Alexandersson som åkte i mål, den andra gången, som andra åkare men diskades senare då det inte är tillåtet att passera mållinjen och sedan fortsätta.

Och diskningar var det många av; även ryskan Mariya Kechkina, som var ”andra vinnare” i mål blev diskad. Segern gick nu i stället till finländskan Saila Koskela.

Bästa svenska blev Evelina Wickbom som för andra gången i karriären tog sig upp på pallen i världscupen. Senaste gången var för två säsonger sedan; nu blev det på nytt tredje plats för Wickbom.

- Jag har egentligen inte gjort några misstag alls och jag har känt mig stark genom hela loppet. Jag har haft en lite strulig säsong i världscupen. I Finland bröt jag skidan i två av tre lopp. På EM blev jag sjuk och kunde bara köra två lopp, så det var skönt att få till en bra avslutning på den individuella världscupen, säger Wickbom.

Linda Lindkvist slutade fyra halvminuten bakomWickbom.

I morgon avslutas världscuptävlandet med mixstafett.

 

Damer: 1) Salla Koskela, Finland, 1.24.14, 2) Tatyana Oborina, Ryssland, 1.24.24, 3) Evelina Wickbom, Sverige, 1.26.22, 4) Linda Lindkvist, do, 1.26.53.

Övriga svenska placeringar: 7) Magdalena Olsson, 1.30.07, 8) Frida Sandberg, 1.30.41, 13) Hanna Eriksson, 1.35.50.

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 1.27,00, 2) Lars Moholdt, Norge, 1.27.43, 3) Eduard Khrennikov, Ryssland, 1.28.10.

Övriga svenska placeringar: 6) Markus Lundholm, 1.28.48, 7) Erik Blomgren, 1.29.11, 11) Martin Hammarberg, 1.30.11, 13) Sixten Walheim, 1.31.27, 18) Linus Rapp, 1.38.53.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter