Svensk Orientering logotyp
18.01.2014

Säsongens första VC-seger för Alexandersson: "Känner mig stark”

Skidorientering
HAMAR. Efter SM-guldet förra helgen slog Tove Alexandersson till direkt när världscupen i skidorientering återigen drog igång med masstart och medeldistans i norska Hamar. ”Riktigt skönt! Nu hoppas jag få behålla den här segern”, skojar Alexandersson.

Lördagens VC-tävlingar avgjordes under perfekta förhållanden; 8-9 minusgrader, mängder med snö på marken och i princip ingen nederbörd.

Först ut var damerna som körde en gafflad bana med ett kartbyte. Tove Alexandersson, som inledde med en lång slinga, var vid varvning 2.43 efter ryskan Tatyana Rvacheva. Borlängetjejen lät sig dock inte stressas för det, och på den andra, kortare slingan åt Alexandersson snabbt in försprånget.

- Det var en jätterolig bana med några riktigt tekniska partier och några med lite mer vägval och skidåkning, så det var riktigt kul. Jag känner mig stark och orienteringen flöt också på bra. Jag gjorde två småmisstag, annars gick det väldigt bra, säger Alexandersson.

Väl i mål, efter 44.20, var Alexandersson 1.10 före ryskan och 3.23 före trean, tjeckiskan Hana Hancikova. En skön revansch efter tävlingarna i Finland, där Alexandersson blev utan segrar. (Alexandersson var snabbast i mål på den inledande medeldistansen i Ylläs, men efter problem med tekniken tvingades arrangören stryka resultaten.)

- Klart det är skönt att jag lyckas prestera ett så pass bra lopp igen. Nu hoppas jag att jag ska få behålla den här segern också.



När förbundskapten Claes Turesson summerar dagen är han mycket nöjd med det svenska damlaget, där det fanns tre tjejer på topp-tio:

- Tove gör det oerhört bra idag. Imponerande och skönt att hon fick till det efter lite stolpe ut i Finland. Sedan gläds jag väldigt mycket åt att både Magdalena Olsson och Linda Lindkvist hittar rätt. De ska vara med däruppe, men hade också lite motigt i början av säsongen.

ROST: "KAPACITET FÖR HÖGRE"

På herrsidan var det skralare med framgångar. Fjolårets mästerskapskung, Peter Arnesson, var den svensk som låg bäst till i början, men Älgarydssonen blev till slut 12:a, slagen med 1.56 av segrande Andrej Lamov, Ryssland.

Bäste svensk blev istället Erik Rost, som låg hela 4.30 efter täten vid det andra av två kartbyten.

- Resultat var bra – prestationen i loppet sämre. Nu är jag riktigt sugen inför morgondagens sprint. Jag har ju bra form, det märker jag när jag åker mot de andra. Jag är stark just nu och då vill man utnyttja det och verkligen slå till. En femteplats är bra, men har man kapacitet för högre vill man dit, säger Rost.

Resultat, damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige 44.20; 2) Tatyana Rvacheva, Ryssland +1.10; 3) Hana Hancikova, Tjeckien +3.23 … Övr svenskor: 6) Magdalena Olsson +3.32; 8) Linda Lindkvist +3.44; 20 Elin Vedin +8.00.

Herrar: 1) Andrej Lamov, Ryssland 49.40; 2) Hans Jörgen Kvåle, Norge +0.13; 3) Ove Saetra, Norge +0.23; Lars Moholdt, Norge +0.59; Erik Rost, Sverige +1.00 … Övr svenskar: 12) Peter Arnesson +1.56; 15) Martin Hammarberg +2.16; 19) Erik Blomgren 2.51; 25) Ulrik Nordberg +7.06.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter