Linda Lindkvist kör de första träningspassen på snö på Idrefjäll inför den kommande skidorienteringssäsongen.

Bild: Johan Trygg

27.10.2023

Skadebekymmer stoppar inte Linda Lindkvists VM-satsning

Skidorientering
Förra vintern gjorde Linda Lindkvist karriärens bästa säsong i världscupen. Det blev fyra segrar och två andraplatser. Nu har den färdigutbildade arkitekten vinterns VM i Österrike i sikte – trots en hel del skadebekymmer. ”Skador behöver inte betyda att säsongen blir dålig”, säger Lindkvist som tränar på snö på Idrefjäll den här veckan.

30-åriga Linda Lindkvist, med klubbadress IK Jarl Rättvik, har en lång karriär som skidorienterare i landslaget. 2022 kom största individuella framgången med guld på jaktstarten vid VM i Kemi, Finland. Ser man till en hel säsong så var förra säsongen den klart bästa. Av de sex världscuplopp hon åkte så vann hon fyra och var tvåa på två.

– Jag har satsat sedan jag var 15 år och det är många säsonger det kraschat någonstans och många säsonger när det aldrig har lyft. Det var så roligt i vintras, jag hade så bra flyt. Det är väldigt kul att den känslan räckte till bra resultat. Det är så jag ser på det. Både genomförandet och att det räckte långt, berättar Linda Lindkvist när vi träffar henne på Idrefjäll där hon den här veckan gjort säsongens första träningspass på snö.

Apropå att krascha säger Linda så här:
– Min lista på skador är längre än meritlistan.

Sjukdom stoppade henna från EM förra vintern och därmed chansen till totalseger i världscupen trots den fina resultatraden. Nu väntar en vinter där VM i Ramsau, Österrike, avgörs i slutet på januari och där förstås Linda är en av favoriterna. Men försäsongen har kantats av skador.

– Det ska bli jättekul med VM i vinter men jag måste utgå från där jag står nu. Det var surt att missa EM och det ger lite blodad tand. Jag är ändå van att ha en träningssäsong med skador och vet att det inte behöver betyda att säsongen blir dålig, säger Lindkvist.

Kan du berätta om problemen inför den här säsongen?
– Jag gjorde något med foten redan vid nyår under SkiO Tour. Den foten har jag dragits med sedan dess. Jag har försökt laborera på olika sätt. Det är någon typ av överansträngning. På magnetröntgen syns någon slags cysta eller blåsa och den har jag ont av. Det blir långsamt, långsamt, bättre.

Detta har hindrat Linda både i skidåkning och löpning.

– När jag skulle vila helt från skidåkning och löpning så cyklade jag mycket och då kraschade jag och föll på axeln. Så nu har jag tyvärr en broskskada på axeln men som jag förhoppningsvis kommer kunna åka med, men jag får inte ramla på axeln igen.

På grund av detta har Linda knappt kunnat åka rullskidor på försäsongen.

– Jag kan räkna rullskidpassen på mina fingrar. Nu testar jag att åka på snö den här veckan och det känns ändå ganska bra, men jag kör korta pass, berättar hon.

Linda Lindkvist med ett stort leende. I bakgrunden utlagd snö på Idrefjäll.
Trots många skadebekymmer håller Linda Lindkvist humöret uppe. Bild: Johan Trygg.

Förra vintern var som sagt Lindas bästa säsong i karriären men även då var det problematiskt i förberedelserna.

– I juli 2022 var jag med om en cykelolycka, jag tog emot mig med ansiktet. Jag bröt överkäke, skadade ett öga. Det var precis att jag inte behövde opereras. Jag hade väldigt mycket tur att ögat och käken fungerade, berättar Linda och fortsätter:

– Jag var ganska rädd när jag åkte rullskidor efter den olyckan. När det väl blev snö var det som det släppte.

Det svenska damlandslaget dominerade i fjol och på sista världscupomgången i Norge var också Tove Alexandersson tillbaka i laget efter fyra års frånvaro då hon satsat på Skidalpinism på vintrarna. På jaktstarten som avslutade tävlingarna i Norge så hade Linda och Tove en hård kamp där Tove vann 18 sekunder före Linda. Inför kommande säsong är Tove tillbaka i landslaget och siktar mot VM.

– Tove är vass. Det var väldigt kul när hon var tillbaka i Norge i vintras och tävlande. Jag tänkte att tränar jag lite mer så går det att slå henne… men hon är en urkraft. Dock har hon också dåliga dagar och jag har bra dagar. Det är roligt att ha en så stark konkurrent och kul att hon vill tävla i skidorientering igen, säger Lindkvist.

Linda Lindkvist förbereder skidorna i en vallabod.
Linda Lindkvist gör skidorna redo för ett av säsongens första träningspass på snö. Bild: Johan Trygg.

Vad gör skidorientering så kul att du fortsätter satsa internationellt efter 15 år?
– Det är väldigt bra stämning i landslaget. Det bidrar mycket. Men också sättet jag satsat på är långsiktigt, att det ska vara kul över tid. Jag har balanserat det. Det är ju som med orientering, det är alltid nya häftiga platser man kommer till.

Varför blev det skidorientering från början?
– Jag är väl egentligen orienterare men jag har ju haft så mycket skador så jag har inte kunnat göra det ordentligt på länge. I skidorientering har det alltid gått bra. Det är ju uppmuntrande och då har jag prioriterat det.

Vid sidan om träning och tävlingar har mycket tid gått till studier för Linda. Hon blev färdig arkitekt 2022. Sedan kom kraschen på cykel och det blev ett år med ”bara” idrottssatsningen.

– Jag behövde ta mig tillbaka och vila upp mig efter fem år med heltidsstudier. Det var väldigt tufft och jag behövde det här sabbatsåret. Nu börjar jag känna att det är balans igen, säger Lindkvist.

Nu är hon tillbaka och studerar igen och har valt att plugga humaniorakurser på 50 procent i Umeå där hon bor.

– Det är väldigt skönt. Efter att ha pluggat heltid tidigare så nu känns det lyxigt. Jag har valt det för att få ett lägre tempo och kunna göra satsningen på ett bra sätt. Det är jättekul att träna med idrottshögskolan i Umeå.

När du ska börja jobba som arkitekt. Vad vill du göra då?
– Det finns många saker som är roliga men att göra större projekt som: interiörer, byggnader eller stadsmiljöer som kan beröra fler människor. Samtidigt är det kul att göra saker som hur ska det kännas att ta i ett dörrhandtag. Men det är väldigt lyxigt att få göra det. Jag tycker alla skalor är roliga men det är viktigt med landskap och urban skala för att få in bättre stadsmiljöer och hur vi rör oss.

Bildtext toppbild: Linda Lindkvist kör de första träningspassen på snö på Idrefjäll inför den kommande skidorienteringssäsongen.
Bild: Johan Trygg.
Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter