Svensk Orientering logotyp
10.12.2014

Skidorienterarnas Sverigepremiär sker i Grövelsjöfjällen

Skidorientering
Premiären för skidorienterarna skulle ha skett vid Orsa Grönklitt 20-21 december. Idre Fjäll var planerad som reservort, men varken i Orsa eller Idre finns tillräckligt med snö. Arrangören flyttar nu tävlingarna till Lövåsgården.

Snöläget vid Lövåsgården är för närvarande bättre än på ordinarie platser och arrangören hoppas på lite påfyllning under den närmaste veckan.

- Då kommer det att bli riktigt bra, säger tävlingsledaren Stefan Frick.

Vid Lövåsen finns ingen anpassad skidstadion, så arrangören tvingas bygga upp en tillfällig stadion. Arrangörsklubben Ski-O Tour Club har god rutin för sådana här händelser och har tvingats till liknade flyttar av större skidorienteringstävlingar flera gånger.

- Det känns också mycket roligt att få komma tillbaka till Lövåsen där skidorienteringslandslaget ofta hade träningsläger och tävlingar på 80- och 90-talet. Att sedan Lövåsgårdens Fjällhotell välkomnar oss med öppna armar gör att det känns ännu bättre, fortsätter Stefan Frick.

Enligt ursprungsprogrammet skulle Swedish Ski-O Tour inletts redan på torsdagen med en nattävling och en sprintstafett i mörker på fredagskvällen, men med tanke på att arrangören inte har så mycket gratis - redan uppkört längdspårsystem och befintlig skidstadion saknas - väljer man att ställa in dessa två tävlingar och istället
ägna all tid åt spårkörning och uppbyggnad av en tillfällig skidstadion.

Programmet blir nu en medeldistans med masstart på lördagsförmiddagen och en sprint på lördag eftermiddag. På söndagen står långdistans på programmet.

Tävlingarna utgör också testtävlingar för juniorer och världsrankingtävlingar för seniorer. Därför finns även deltagare från länder utanför Sverige såsom Tjeckien, Estland, Italien, Lettland, Litauen och Norge.

De svenska landslagsåkarna kommer redan helgen innan att delta på motsvarande tävlingar i Norge.

Ordinarie anmälan till och med 13:e december via Eventor.

Länk till Arrangörernas hemsida.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter