Svensk Orientering logotyp
06.04.2017

Skidorienterings-VM 2019 till Piteå: "Fantastiskt kul!"

Skidorientering
Det svenska skidorienteringslandslaget är en medaljmaskin som heter duga. På nästa VM får åkarna chansen att glänsa inför hemmapublik. Världsmästerskapet 2019 har tilldelats Piteå. "Fantastiskt kul", säger storstjärnan Tove Alexandersson.

På VM i Ryssland för ett par veckor sedan blev Sverige bästa nation med totalt sju medaljer varav fem guld.

Under torsdagen offentliggjorde Internationella Orienteringsförbundet att nästa världsmästerskap avgörs i Sverige – i Piteå, 19-24 mars 2019 för att vara mer exakt.

- Ett jättekul besked! Fantastiskt att få hit världens bästa skidorienterare och kul att våra bästa får tävla på hemmaplan. Vi kommer att arrangera suveräna tävlingar tillsammans med Piteå kommun, säger Anders Bennitz, arrangemangsansvarig i Norrbottens Orienteringsförbund.

En av många svenskar som jublar över beskedet är världsettan Tove Alexandersson, som just nu är på VM-läger i Estland, inför sommarens VM i orienteringslöpning.

- Fantastiskt kul! Jag tror att det kommer att bli ett jättebra arrangemang med fina tävlingar! Det är något jag verkligen kommer att se fram emot och det är såklart positivt för svensk skidorientering att ha ett VM på hemmaplan. Förhoppningsvis kan det locka fler att prova på, säger Tove.

Parallellt med VM kommer även Junior-VM, Ungdoms-EM och Veteran-VM att arrangeras. Sammantaget är det ett stort evenemang och Svenska Orienteringsförbundet känner att åtagandet ligger perfekt i tiden.

- Ifjol arrangerade svensk orientering ett mycket lyckat VM i orientering i Bohuslän. Nu har vi vänt blicken framåt och VM i skidorientering blir verkligen en fin höjdpunkt att se fram emot. Landslaget i skidorientering är ju helt fantastiskt, och ett VM på hemmaplan kommer säkert att betyda en hel del för att nå ut i de yngre åldrarna, säger förbundschef Susanne Söderholm.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter