Svensk Orientering logotyp
03.02.2016

SM-tävlingar i Älvdalen – då gör stjärnan comeback: "Enormt kul"

Skidorientering
När skidorienterarnas SM i medeldistans ska avgöras gör en av de stora stjärnorna comeback. På startlinjen till helgen står fjolårets gigant Josefine Engström. "Det ska bli enormt kul", säger hon.

Till helgen avgörs SM i medeldistans och stafett-SM i Älvdalen. Tävlingarna arrangeras av IFK Mora OK och Älvdalens IF OK och hela den svenska eliten finns på plats.

På damsidan kryddas startfältet lite extra då Alfta-Ösa-stjärnan Josefine Engström gör en tillfällig comeback. Engström, som ifjol plockade åtta medaljer (fyra individuella och fyra i stafettsammanhang) på EM och VM, har annars lagt skidorna på hyllan för att satsa hundra procent mot sommarens hemma-VM i vanlig orientering.

- Det ska bli enormt kul på lördag och söndag! Det är inte så att jag ångrar mitt beslut att satsa helt mot sommaren och orienteringen, men samtidigt har det ibland känts lite tomt; visst har jag saknat skidorienteringen. Jag älskar ju skidO och när jag har sett och läst om vinterns tävlingar är det klart att jag blivit sugen på att själv vara med i hetluften, säger Engström, som knappt har stått på ett par skidor i vinter.

Nu väntar en intensiv repetitionskurs.

- Jag kommer upp till Mora i eftermiddag och då blir det ett skidpass. Sedan kör jag två skidpass under torsdagen och ytterligare ett på fredagen.

Och sedan är du redo?

- Ja, så redo jag kan bli.

Och hur är formen då?

- Högst oklar (skratt). Jag hade lite småproblem med det fysiska för ett par veckor sedan och fick ta det lite lugnare än planerat. Men nu är jag tillbaka i full träning igen. Men jag åker inte till Älvdalen med några stora förhoppningar om framskjutna placeringar. Den största förhoppningen är att jag ska ha kul!

På SM i medeldistans är det masstart som gäller och loppen avgörs under lördagen. På söndagen är det dags för stafett-SM.

Mer info om tävlingarna på arrangörens hemsida och på Eventor

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter