Svensk Orientering logotyp
20.01.2015

Stabil laginsats: Fem åkare topp-elva

Skidorientering
På herrsidan svarade de svenska herrarna för en stabil laginsats med fem åkare bland de elva främsta. Andreas Holmberg blev fyra, hans hittills bästa placering på ett seniormästerskap.

- Det är lite surt att bli fyra och hamna precis utanför pallen. Man är ju här för att ta medalj. Men jag är ändå ganska nöjd, säger Andreas Holmberg.
Holmberg var länge med i medaljstriden men tappade på slutet.
- Det måste vara höjden som jag känner av. Jag var inte på hugget i åkningen på slutet och jag tror att de har åkt ifrån mig med några sekunder där, berättar han.
Vann gjorde bulgaren Stanimir Belomazhev, som var 21 sekunder snabbare än Andreas Holmberg.
Bortsett från ett litet misstag tidigt i loppet gjorde Holmberg ett bra lopp. 
- I början var det väldigt tekniskt och sedan lite transport till några mer tekniska kontroller och avslutningsvis var det i stort sett ren åkning mot mål, berättar han om banan.
Övriga svenskar kom relativt högt i resultatlistan utan några topp-lopp. Peter Arnesson som blev sexa, endast sju sekunder från medalj, gjorde en vurpa vid den tredje kontrollen som kostade tid.  

Att hela herrlaget gjorde en stabil laginsats inspirerar.
- Det är många som är bra och det är kul. Det blir extra kul inför stafetten, säger Holmberg som ser fram emot morgondagens långdistans med masstart:
- Jag är grymt taggad inför långdistansen. Min taktik är att ligga med långt fram hela tiden och ta kloka vägval. Och samtidigt försöka spara energi, för det kommer att bli tufft. 

Resultat
1) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, 12:15, 2) Oyvind Watterdal, Norge, +00:12, 3) Andrey Lamov, Ryssland, +00:14
Svenska placeringar: 4) Andreas Holmberg, +00:21, 6) Peter Arnesson, +00:28, 8) Erik Rost +00:30, 10) Ulrik Nordberg, +00:36, 11) Martin Hammarberg +00:41, 16) Markus Lundholm, +01:04 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter