Svensk Orientering logotyp
21.03.2019

Svensk dubbelseger i junior-VM (1)

Skidorientering
Dubbelseger för Sverige på seniorsidan i sprinten. Och det blev dubbelt blågult i topp även i junior-VM. Sofia Westin vann före Elin Schagerström. "Otroligt kul att vinna guld på hemmaplan", säger Westin.

Svensk skidorientering hade en stor dag vid mästerskapstävlingarna på Lindbäcksstadion i Piteå. Det blev tre medaljer för seniorerna och även på juniorsidan blev det svenska pallplatser.

Sofia Westin tog guldet i junior-VM 23 sekunder före Elin Schagerström.

- Otroligt kul att vinna guld på hemmaplan med Elin vid min sida. Kroppen kändes bra men jag visste att jag behövde pressa ut allt jag kunde i uppförsbackarna så det var ändå tufft fysiskt. Orienteringen gick helt okej, jag gjorde en miss där jag vände vid en kontroll, men annars var det bra, säger Westin.

På killsidan blev Gustav Jonssons åttondeplats den främsta svenska placeringen.

Ungdomarna (upp till och med 17 år) tävlar om EM-medaljer och här var Erik Brandt närmast pallen. Brandt slutade fyra, 24 sekunder från guldet. Melker Nordgren blev sexa.

På tjejsidan var Lovisa Moqvist den främsta svenska placeringen. Moqvist blev elva.

Juniorerna och ungdomarna har vilodag under fredagen, nästa lopp blir lördagens masstart över medeldistans.

Junior-VM

Damer: 1) Sofia Westin, Sverige, 13.46, 2) Elin Schagerström, do, +0.23, 3) Marina Vyatkina, Ryssland, +0.30.

Övriga svenska placeringar: 11) Sofia Berglund, +1.19, 25) Ellen Blennow, +2.39, 26) Anna Herbert, +3.13, 35) Kristina Tholerud, +4.12.

Herrar: 1) Nicola Müller, Schweiz, 13.10, 2) Sergey Mizonov, Ryssland, +0.14, 3) Aapo Viippola, +0.13.

Svenska placeringar: 8) Gustav Jonsson, +0.52, 15) Truls Lindholm, +1.39, 16) Gabriel Larsson, +1.40, 17) Jonathan Ståhl, +1.42, 29) Martin Granberg, +3.26, 34) Anton Hänström, +5.54.

Ungdoms-EM,

Pojkar: 1) Niklas Ekström, Finland, 12.34, 2) Mikhail Beliakov, Ryssland, +0.07, 3) Ivan Kostin, do, +0.08.

Svenska placeringar: 4) Erik Brandt, +0.24, 6) Melker Nordgren, +0.47, 10) Albin Gezelius, +1.06, 20) Isak Lundholm, +2.22.

Flickor: 1) Nina Karna, Finland, 13.52, 2) Iuliia Khrennikova, Ryssland, +0.05, 3) Maria Hoskari, Finland, +0.14.

Svenska placeringar: 11) Lovisa Moqvist, +1.49, 19) Elsa Hermansson, +2.39, 25) Lilian Palm, +4.06, 33) Klara Andersson, +6.54.