Svensk Orientering logotyp
05.03.2016

Svensk stafettsuccé avslutade EM: "Vilken känsla!"

Skidorientering
Avslutningen på skidorienterings-EM i Österrike blev en stor blågul glädjeyra. "Att vi vinner båda stafetterna känns helt fantastiskt. Vilken känsla!", myser den svenske förbundskaptenen Frans Wickbom. Stora hjältar i respektive lag blev avslutarna Tove Alexandersson och Erik Rost.

Sverige fick en halvknackig start i damstafetten. Evelina Wickbom kämpade tappert, men gjorde ett par missar på första sträckan och växlade 4.09 efter täten. Därefter levererade både Magdalena Olsson och Tove Alexandersson på högsta nivå - och det räcker långt. Riktigt långt.

Olsson körde upp Sverige från åttonde till fjärde plats och när Alexandersson gick ut, 1.49 efter täten, hade hon taktiken klar.

- Jag hade bestämt mig för att bara fokusera på mitt och jag gjorde ett väldigt bra lopp, från start till mål, säger Alexandersson, som ganska omgående passerade finländskan Sonja Mörsky och vid varvning även hade lämnat norskan Andrine Benjaminsen och ryskan Julia Tarasenko bakom sig.

När Alexandersson närmade sig mål hade hon bara en ryska framför sig, Mariya Kechkina, men då fick Tove glädjande rapporter från lagkamraterna.

- De ropade till mig att vi hade vunnit, att Rysslands förstalag sannolikt var diskat. Och sedan fick vi det helt bekräftat. De hade stämplat fel redan på andra sträckan.

Hur var känslan i mål?

- Väldigt bra. En perfekt avslutning på säsongen!

Totalt plockade Sverige åtta medaljer, varar tre guld. Du själv tog medalj samtliga tävlingsdagar - hur vill du summera veckan?

- Jag gör två riktigt bra lopp, sprinten och stafetten, så jag är mycket nöjd med starten och avslutningen. Sedan gör jag tre lopp ytterligare som är stabila men inte mer. Men totalt är jag nöjd.

Även för herrlaget blev det en magisk avslutning på EM. Markus Lundholm, Ulrik Nordberg och Erik Rost vann före Ryssland.

- Det känns jäkligt bra! Det här var veckans bästa lopp för min del och hela laget presterade på en hög nivå, hela vägen. Sedan måste jag plussa lite extra för vallarna. Vi hade otroliga skidor i dag, säger Erik Rost, som gick ut på sistasträckan samtidigt som Rysslands avslutare Andrey Lamov och i mål hade 59 sekunders segermarginal. Trea blev Norge, 2.04 efter Sverige.

- Jag fick ett perfekt utgångsläge och var grymt laddad att göra en bra prestation. Redan mot fjärde kontrollen fick jag en lucka och jag kände att jag var den starkare i dag. Jag kände mig aldrig orolig. En perfekt avslutning på den internationella säsongen.

Resultat, stafetter, EM
Damer
1) Sverige 1 (Evelina Wickbom, Magdalena Olsson, Tove Alexandersson) 88.04, 2) Ryssland 2 +1:18, 3) Norge 1 +2.49
Herrar
1) Sverige 1 (Markus Lundholm, Ulrik Nordberg, Erik Rost), 2) Ryssland 1 +0.59, 3) Norge 1 +2.04.

Fullständiga resultat hittar du här

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter