Svensk Orientering logotyp
26.01.2016

Sverige vann dubbelt i mixstafetten

Skidorientering
Sverige dominerar rejält i världscupen i skidorientering. I dag vann det svenska förstalaget mixstafetten före Sverige lag 2: "Både jag och Tove Alexandersson har gjort stabila lopp hela vägen", säger Erik Rost som därmed vann sin fjärde raka seger under Tysklandsturnén.

Under det individuella tävlandet i världscupen i skidorientering i tyska Oberwiesenthal vann Sverige fem av de sex loppen.

I dag fortsatte Tysklandsturnén med mixstafett i Klingenthal. Och även där bjöds det på stora svenska framgångar.

Det svenska förstalaget med Tove Alexandersson och Erik Rost höll sig långt fram under hela stafetten. På den fjärde sträckan (av sex) kunde Erik Rost skaffa en lucka på närmare en minut:

- Det flöt på bra orienteringstekniskt. På den sträckan hade jag kortare gaffling (spridningsmetod i stafetter) och fick till ett bra lopp, säger Erik Rost som dock fick sällskap på slutsträckan av andralagets Ulrik Nordberg, som tävlade i par med Magdalena Olsson.

- Vi åkte tillsammans med 500 meter kvar av loppet, men då hade vi en kontroll som inte var gemensam och där kunde jag skapa en lucka. Det känns häftigt att jag och Tove lyckades vinna. Vi har gjort väldigt stabila lopp rakt igenom tävlingen, säger Rost.

Sverige vann alltså dubbelt, och det svenska tredjelaget med Evelina Wickbom och Erik Blomgren slutade femma.

Noterbart är att Rysslands första- och andralag, som på förhand var de kanske tuffaste motståndarna, diskades på grund av felstämpling.

I morgon avslutas tävlandet i Tyskland med stafett.

- Det är klart att jag siktar mot att ta femte raka segern. Vi är verkligen laddade för stafetten, säger Rost.

1) Sverige 1 (Tove Alexandersson och Erik Rost), 59.13, 2) Sverige 2 (Magdalena Olsson och Ulrik Nordberg), +0.10, 3) Finland 2, +1.21, 5) Sverige 3 (Evelina Wickbom och Erik Blomgren), +2.20.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter