Svensk Orientering logotyp
06.03.2017

Tove taggad inför VM: "Formen känns bra"

Skidorientering
På skidorienterings-EM i februari vann Tove Alexandersson två guld, ett silver och ett stafettbrons. Inför VM som inleds i morgon tisdag ställer hon siktet högt. "Mitt mål är att göra ännu bättre lopp än jag gjorde på EM", säger Tove.

EM i Imatra blev en stor framgång för det svenska landslaget. Många åkare placerade sig högt upp i resultatlistorna och totalt plockade Blågult åtta medaljer.

Sveriges främsta stjärna Tove Alexandersson ordnade på egen hand tre av dessa: guld i sprint och medeldistans och silver på långdistansen. Sedan var hon även med i laget som tog brons på stafetten.

Men det var egentligen bara ett lopp som världsettan genomförde som hon ville – ett lopp där ena staven tidigt gick sönder:

- Jag är mest nöjd med insatsen på sprinten, så det tar jag med mig till VM. När det gäller de andra loppen finns det lite att förbättra. Där tar jag istället med mig det jag vill göra bättre.

Nu har det gått ett par veckor sedan mästerskapet i Finland, som de flesta i världseliten såg som en viktig uppladdning inför säsongens stora höjdpunkt: VM i Ryssland.

Alexandersson har sedan EM mestadels varit hemma i Borlänge och tränat. Men hon har även hunnit med att plocka några SM-medaljer plus lite träning i Sälenfjällen.

I lördags gick flyget, först mot Moskva och sedan vidare till Krasnojarsk, Sibiriens tredje största stad. I morgon tisdag startar mästerskapet med en sprintstafett, och dagen därpå avgörs en av Toves favoritdistanser, sprinten.

- Jag ser verkligen fram emot att tävla igen. Formen känns bra och jag hoppas att den ska vara ännu bättre än den var på EM, både fysiskt och mentalt, säger 24-åringen, som tror att VM-banorna kan komma att passa henne bra.

- Det är alltid svårt att veta hur tävlingarna blir, eftersom det beror helt på vad de kör upp för spårsystem. Men det brukar oftast vara väldigt teknisk orientering i Ryssland med mycket spår. Det man kan få fram av den gamla kartan är att det kommer att vara väldigt kuperat.

Hur passar det dig?

- Jag hoppas att det är orienteringstekniskt och mycket smalspår för det passar mig bra och även att det är kuperat.

VM inleds med sprinten, en distans där du är regerande världsmästare – hur tänker du kring de olika loppen?

- Jag gillar individuell start mest, så det är de loppen, alltså medeldistansen och sprinten, som jag ser mest fram emot. Sedan hoppas jag att hela laget presterar bra på stafetten. Det vore väldigt kul om alla får till det då!

VM-programmet
Tisdag 7 mars: Sprintstafett
Onsdag 8 mars: Sprint
Torsdag 9 mars: Medeldistans, damer
Fredag 10 mars: Medeldistans herrar
Lördag 11 mars: Långdistans
Söndag 12 mars: Stafett

Den svenska VM-truppen
Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK
Linda Lindkvist, IK Jarl
Magdalena Olsson, IFK Moras OK
Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF

Martin Hammarberg, Sundsvalls OK
Markus Lundholm, OK Renen
Ulrik Nordberg, Umeå OK
Erik Rost, Alfta-Ösa OK

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter