Svensk Orientering logotyp
09.03.2017

Toves galna guldrush fortsätter: "Har inte varit bättre"

Skidorientering
Tre guld av tre möjliga. Skidorienterings-VM i Ryssland utvecklar sig till en ren uppvisning av Tove Alexandersson, som under torsdagen vann medeln i utklassningsstil. "Det känns hur bra som helst. Jag tror inte att jag har varit bättre", säger Tove.

Sverige har på fyra VM-lopp bärgat fyra guld. Utöver Tove Alexanderssons triumfer – en på sprintstafetten tillsammans med Erik Rost – har ju även Ulrik Nordberg klivit fram som världsmästare i sprint.

Under torsdagen stod alltså damernas medeldistans på programmet, och om det var spännande under gårdagens sprint så gällde motsatsen i dag. Alexandersson kopplade ett tydligt grepp redan efter ett par kontroller – en ledning som bara drygades ut ju längre loppet led.

- Det var ett mycket bra lopp. Det var väldigt tekniskt i dag också, så jag var tvungen att vara riktigt fokuserad hela tiden. Det var ett ställe där jag gjorde ett litet misstag, ett vägval som jag tappade lite tid på. Men annars har det gått väldigt bra och jag är så nöjd att jag har kunnat prestera på topp tre dagar i rad när det verkligen har gällt som mest. Det känns hur bra som helst, säger Tove Alexandersson, som i mål var 1.37 före tvåan i loppet, ryskan Polina Frolova.

Men 1.37 i segermarginal, på ett VM – hur är det möjligt?

- Jag är i väldigt bra form och gjorde som sagt ett jättebra lopp, som också var väldigt orienteringstekniskt. Det är inte så väldigt mycket tid jag kan kapa, så jag är väldigt nöjd.

Har du varit i bättre form tidigare, i skidorientering?

- Nej, jag tror inte jag har varit bättre än jag är just nu. Så det är jättekul att vara i toppform nu och verkligen också prestera på topp.

Nu återstår två VM-lopp för dig, långdistansen och stafetten, och i båda fallen handlar det om masstart. Du föredrar individuell start – hur funderar du  kring de kvarvarande loppen?

- Ja, det är en lite större utmaning för mig att klara av de här masstartsloppen, men jag har tagit med mig en del bra saker från EM och hoppas att jag ska kunna hantera det på ett bra sätt de två sista dagarna.

- Nu ska det bli skönt med en vilodag, men sedan blir det jättekul att ge sig in i matchen igen.

Trea på medeldistansen blev Finlands Salla Koskela, och topp-tre - Alexandersson, Frolova, Kosekela - var således identisk med trion som vann sprintmedaljerna.

Näst bästa svenska blev Magdalena Olsson på sjunde plats. Linda Lindkvist och Evelina Wickbom blev elfte respektive trettonde åkare i mål.

å fredagen fortsätter VM med herrarnas medeldistans.


Resultat, medeldistans, VM, Krasnojarsk, Ryssland
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige , 32.09, 2) Polina Frolova, Ryssland, 33.46, 3) Salla Koskela, Finland, 34.16.
Övriga svenskor: 7) Magdalena Olsson, 35.42, 11) Linda Lindkvist, 37.25, 13) Evelina Wickbom, 37.45.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter