Svensk Orientering logotyp
09.02.2015

"Vi har absolut möjlighet att ta 7-9 medaljer"

Skidorientering
I morgon tisdag börjar VM i skidorientering i norska Hamar. Sverige kommer med en mycket stark trupp och förbundskapten Claes Turesson hoppas på ett vackert medaljregn.

- Med rätta flytet har vi absolut möjlighet att ta 7-9 medaljer, men det är många som vill upp på den där prispallen, säger Clea Turesson, förbundskapten. 
I januari bärgade det svenska skidorienteringslandslaget nio medaljer på EM i Schweiz. Till VM kommer samtliga nationer i absolut toppform, men Sverige hoppas ändå kunna upprepa succén från Lenzerheide.
- Jag tycker att vi ska ha stora förhoppningar. Vi hade en bra höst, med bra träning och läger, och sedan har ju åkarna gjort mycket bra resultat, både på EM och på de tävlingar i Norge som gått i VM-relevant terräng, säger Claes Turesson.
- Det är alltid svårt att spekulera i medaljer när det är så små marginaler. Men vi tog nio medaljer på EM och det är nog max vad som är realistiskt att hoppas på i Norge.

På förra världsmästerskapet, i Kazakstan för två år sedan, stod Tove Alexandersson och Peter Arnesson för en stor del av medaljskörden. Nu är truppen bredare med fler åkare som kan nå hela vägen.
- Truppen innehåller många åkare som har stora möjligheter till medalj och fina placeringar, men det går inte att komma ifrån att Tove Alexandersson, Andreas Holmberg, Josefine Engström och Erik Rost har presterat på en hög nivå hela säsongen. Men andra kan absolut kliva upp på pallen. Jag tror att det handlar mycket om dagsformen och vilka som lyckats bäst med formtoppningen från EM och fram till VM, säger Turesson, som med tanke på den fina bredden ser mycket fram emot stafetterna:
- Jämnheten i laget är en stor fördel i stafetterna. Vi har många alternativ, så det ser väldigt bra ut.

De värsta konkurrenterna hittar Turesson i Ryssland, Finland och Norge och det finns ett par åkare han varnar lite extra för:
- På damsidan tycker jag att ryskan Julia Tarasenko ser farlig ut, liksom finländskorna Mervi Pesu och Mira Kaskinen. De såg vassa ut på EM. Och bland herrarna är förstås Andrej Lamov ett stort hot, men jag tror även att norrmännen kan mycket mer än de visade på EM. Hans Jörgen Kvåle och Lars Moholt har nog haft ett upplägg som innebär att de kommer i perfekt slag till sitt hemma-VM.
Om VM-banorna är som Sverige förväntar sig handlar det om tuffa, kuperade historier med mycket smalspår.
- Det blir roliga banor som passar oss, men det gäller flera andra lag också. Norge kommer inte att innebära några nackdelar för oss, men inte heller några fördelar gentemot övriga toppnationer, säger Turesson.

VM i Norge pågår 10-15 februari, och programmet ser ut på följande vis:
Tisdag 10 februari: Mixstafett
Onsdag 11 februari: Sprint
Torsdag 12 februari: Långdistans
Lördag 14 februari: Medeldistans (masstart)
Söndag 15 februari: Stafett

Information om tävlingarna hittar du här: www.skio2015.no/

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter