Svensk Orientering logotyp
10.03.2017

VM-silver till tudelad Rost: "Nöjd, men så nära guldet"

Skidorientering
Efter fyra blågula VM-guld i rad var det nära ett femte, men Erik Rost fick nöja sig med silver på medeldistansen i ryska Krasnojarsk: "Medaljplats är jag självfallet nöjd med, men det är tudelade känslor."

VM-medaljerna fortsätter att trilla in för det svenska skidorienteringslandslaget. På fredagens medeldistans slutade Erik Rost tvåa, efter en mycket stark avslutning.

- Det här var min främsta individuella VM-placering hittills. Men när man är så nära guldet blir det lite tudelade känslor, säger Rost, som i tisdagens VM-premiär tog karriärens första VM-guld, när han tillsammans med Tove Alexandersson vann sprintstafetten.

Fram till segrande bulgaren Stanimir Belomazhev skilde 15 sekunder, och ner till norrmannen Lars Moholdt på tredjeplatsen 51 sekunder.

- Jag gjorde ett mycket bra lopp, förutom ett misstag i början. Utan det misstaget hade jag vunnit. Jag tappade 20-30 sekunder där och då är det lätt att tänka "hade jag inte gjort det och så vidare." Men det är ju det som är sporten också, säger Rost.

- Jag är hyfsat nöjd med silver, men är man så nära vill man ju vinna också.

Under loppets andra halva plockade Alfta-Ösa-åkaren ett antal placeringar.

- Det var en väldigt kuperad inledning och så hade det frusit på, så det var isiga förhållanden. Först fick man kämpa uppför och sedan var det "rodel" utför där man var livrädd. Det var många som kraschade utrustning och kraschade ut i skogen också. Andra halvan av banan var lite flackare och mera "stå på" i skidåkningen och det gjorde jag väldigt bra. Jag hade en vass avslutning.

Redan i morgon lördag väntar långdistans, både för damer och herrar, och Erik Rost tycks direkt efter blomsterceremonin längta ut i skogen:

- Långdistans brukar passa mig bra. Jag tänker köra allt jag har igen, och då ska de andra få jobba hårt för att matcha det.

Näst bäste svensk blev färske sprintvärldsmästaren Ulrik Nordberg som slutade sexa, 1.57 efter segrande Belomazhev. Martin Hammarberg blev tolva och Markus Lundholm bröt sedan en stav gått sönder.

Anmärkningsvärt var att ingen hemmaåkare fick kliva upp på pallen. På sitt eget hemma-VM har stornationen Ryssland hittills kammat noll segrar och flera av åkarna bommade grovt på medeldistansen.

Den överlycklige världsmästaren Stanimir Belomazhev har sin teori klar:

- Jag tror att ryssarna känner en massa press eftersom det är deras hemmaplan. Många av dem kommer ju också från den här staden.

Resultat, medeldistans, VM, Krasnojarsk, Ryssland
Herrar
1) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, 33.48, 2) Erik Rost, Sverige 34.03, 3) Lars Moholdt, Norge, 34.54, 4) Andrej Grigoriev, Ryssland, 35.03, 5) Andrej Lamov, Ryssland, 35.37, 6) Ulrik Nordberg, Sverige, 35.45.
Övriga svenskar: 12) Martin Hammarberg, 36.54. Markus Lundholm bröt.

Fullständiga resultat hittar du på arrangörens hemsida

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter