#4-2023

Läs Orientering Stockholm - StOF-nytt som en sammanhållen text nedan eller välj avsnitt i menyn.

Ledare
Man skulle kunna tro att november är en lugn månad, men oj vad många givande evenemang som ägt rum under den senaste månaden. Både det årliga Stockholms Orienteringsförbunds StOF-konvent och SOFT:s ordförandekonferens i Jönköping hade väldigt liknande teman: samverkan och hur vi blir bättre tillsammans.


Men det har också varit flera andra konferenser och nu haglar det av skinklopp och tomtejakter innan jul. Alla är roliga aktiviteter där vi får tillfälle att kombinera snack över klubbgränserna och skön träning i den fluffiga vita snön som lagt sig över Stockholm.

Jag tog mig i helgen tid att titta tillbaka på tidigare artiklar i StOF-nytt under året, och konstaterar att det finns så många bra artiklar som beskriver viktiga frågor vi har att brottas med inom orienteringen. Många av dessa artiklar ger öppnar upp för reflektion. Och som en del av den Samverkansresa (beskriven i StOF-nytt #3 i år) vi har startat har StOF styrelse under hösten varit och träffat flera Stockholmsklubbar. Dessa möten har gett ännu fler reflektioner. Vi har tills nu fångat upp flera best practices kring områden som vissa klubbar fått att fungera väldigt bra, men som andra klubbar kämpar med. Just nu har vi ett bra underlag och i början av nästa år hoppas jag vi kan hitta ett bra sätt att sprida dessa erfarenheter. Ensam kan vara stark, men tillsammans är vi starkare.

En annan sak jag funderat mycket på under hösten är andan i den motion som OK Ravinen skrivit till Förbundsmötet kring att stärka ungas möjligheter att vara med att påverka klubbarnas verksamhet. Jag tror precis som Ravinen att vi måste jobba mycket mer med att involvera de yngre, att stärka deras inflytande i svensk orientering. Den äldre generationen besitter erfarenhet, men det är de unga som är nyckeln till vår fortsatta utveckling. Det är jättekul att uppmärksamma unga arrangörer, banläggare, etc, men vi behöver också släppa in de yngre att vara med att fatta mer beslut om vår framtid. Jag tror personligen att den generationen kan komma med viktiga inspel i hur vi ska utveckla vår idrott för att uppnå delar av målen i Kompassriktning 2030 (Svensk Orienterings strategi). Det behövs nya friska ögon. Jag tror många unga är bra på att förstå hur vi kan locka och behålla unga orienterare. Samhällets utveckling och ändrade beteendemönster kräver analys från alla generationer. Vi behöver en hållbar framtid. Prata orienteringens utveckling och framtid med ungdomarna – vad tänker och önskar de?

Apropå strategier så tror jag faktiskt att vi nästan inte behöver Kompassriktning 2030 för att konstatera att vi vill bli fler. Alla vi som håller på med orientering är ju fast i sporten och tycker att vi har en underbar idrott. Och vi vill nog alla att fler ska prova på vår idrott. Så varför inte sätta lite egna personliga mål inför 2024? Om vi alla har som mål att få med 1-2 kompisar/grannar/etc och prova på en orienteringsbana nästa år, finns det en hög sannolikhet att flera av dessa fattar intresse. Marknadsföring behöver inte vara svårare än att medvetet prata om vår idrott med icke-orienterare. 

Sist vill jag också ta tillfället och tacka alla er i våra fantastiska stockholmsklubbar för de tävlingar, träningar och likande arrangemang ni arrangerat under året – magiskt vad duktiga ni är! Årets ögonblick måste vara vyn från toppen av slalombacken vid 25manna på Lida!

Jag önskar er alla en UNDERBAR JUL och vi ses med skidor eller orienteringsskor under fötterna i vinter.

Släpp fram ungdomarna i klubbarna – och berätta om orientering för icke-orienterare.
Två enkla saker att komma ihåg inför 2024!

StOF-konventet 2023
En berättelse om soppa, prisutdelning, statistik, kommunikation, avsaknad av kaffe, långsiktig planering, motioner, engagemang och ideella krafter.

Konventet hölls på  Rudbecksgymnasiet i Sollentuna. Deltagarna blev bjudna på en god, värmande soppa, innan alla samlades i den stora aulan.

Monica Hatlen, StOF:s ordförande, hälsade välkommen.
Monica Hatlen, StOF:s ordförande, hälsade välkommen.

Traditionsenligt uppmärksammades sedan en rad duktiga ungdomar då USM-stipendier, Juniorpriser och Ung arrangör delades ut. Vilka det var? Det får du läsa om någon annanstans på hemsidan!

Konventet fortsatte, en idrottskonsulent informerade om  RF Sisu:s verksamheten och hur klubbarna kan nyttja sig av och ta hjälp av dom.

Det följde sedan ett par timmars engagerat pratande, diskuterande och informerande när deltagarna fortsatte i mindre grupper.  Jag besökte alla grupper och lyssnade en stund. 

Det är förstås omöjligt att återge allt som avhandlades, jag var ju bara på ett kort besök i varje grupp. Men här kommer ett axplock :

Gruppen Ungdomsledare leddes av Pelle Forsberg och samlade 15 deltagare. 

Lasse Greilert från SOFT deltog och hade en presentation – i form av en orienteringsbana! Kp 1 – Nuläge, kp 2 – Attityder och värderingar, kp 3 – Generation Z, kp 4 - workshop och därefter MÅL.

Det visades statistik på antal starter, åldersgrupper mm.mm. En fråga som ställdes var: Hur ska ungdomar som inte vill tävla, men deltar i träningar, behållas?

Gruppen Information – Kommunikation leddes av Cecilia Westström. Det var den lilla gruppen som samlade 5 personer. Här pratades om att information från StOF ibland kommer sent, att web-kurser från STOF i har svårt att nå ut. Och hur vet Stockholmsorienterarna att ett nytt nummer av StOF-nytt kommit?

Gruppen Arrangemang leddes av Lasse Forsberg och samlade 20 deltagare. Här diskuterades vikten av långsiktig planering, speciellt med tanke på O-ringen 2027. Kan mindre arrangemang, typ Luffarligan, vara en bra väg att gå? Samarbete med närliggande distrikt, hur ska det realiseras? Det konstaterades att kraften till arrangemang måste finnas kvar efter 2027.

Gruppen Ordförande / Styrelse leddes av Monica Hatlen och samlade 21 deltagare. Här diskuterades motioner från StOF och enskilda klubbar som var inskickade till SOFT. Monica försökte få en samlad bild av olika åsikter och tankar. Det kan vara svårt att få grepp om vad majoriteten står bakom!

Konventet avslutades, det började skymma och alla begav sig hemåt, trötta och frusna - det var verkligen kallt i den stora aulan. Jag tänkte på hur många sammanlagda timmar av ideellt arbete det här eftermiddagen inneburit. FLERA HUNDRA, DET ÄR JU OTROLIGT!

Hur var det då med det saknade kaffet? Det visade sig att många hade tagit kaffe-på-maten efter soppan. Det resulterade i att det inte fanns så mycket kaffe kvar i de stora termosarna, när det bjöds på fika vid gruppdiskussionerna. Så det fick bli vatten och bulle istället!

Nedtecknat av Karin Gillberg, styrelseledamot i StOF.

Trevligt och givande mingel i samband med lunchen
Trevligt och givande mingel i Rudbecksgymnasiets cafeteria i samband med lunchen
Unga prestationer prisades vid konventetVid StOF-konventet delades ett antal priser ut för att uppmärksamma och uppmuntra ungas ansträngningar inom vårt distrikt. De priser som delades ut var Årets Unga Arrangörer, Skogskarlarnas och StOFs USM-stipendier samt Skogskarlarnas Juniorpriser.

Årets Unga Arrangörer

För att på ett förtjänstfullt sätt agerat banläggare vid Täby OKs dubbeltävlingar den 9-10 september tilldelades priset för årets unga arrangörer till Noa Helgars och Hugo Sjölander, Täby OK.
Noa Helgars och Hugo Sjölander
Noa Helgars och Hugo Sjölander. Foto: Lars Forsberg
Skogskarlarnas och StOFs USM-stipendier
Skogskarlarnas USM-stipendier delas ut till de ungdomar som lyckats knipa en pallplats vid USMs långdistans medan StOFs stipendium går till de som lyckats med detsamma vid USM sprint. Årets USM avgjordes i Blekinge.
2023 prisades följande ungdomsr:
Alice Hellberg, Sundbybergs IK, brons långdistans D15
Ludvig Eggöy Markhester, Snättringe SK, silver sprint H16
Ted Lagerström, Attunda OK, silver långdistans och guld sprint H16

Skogskarlarnas Juniorpriser

Skogskarlarnas juniorpriser är en serie som avgörs över hela säsongen som inbegriper DM-tävlingarna och där minst ett natt-resultat samt två övriga tävlingar räknas. De tre bästa i varje klass erhåller ett träningsbidrag från Skogskarlarna. Dessa var 2023
D18
1. Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
2. Alice Ljungberg, Tumba-Mälarhöjden OK
3. Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
H18
1. Linus Forsberg, OK Ravinen
2. Jonathan Andersson, Järfälla OK
3. Elias Ljungdell, Täby OK
D20
1. Vendela Rundström, OK Ravinen
1. Doris Iko, Täby OK
3. Emma Norin, Söders-Tyresö
H20
1. Henrik Lundfors, OK Ravinen
2. Teo Struck, OK Ravinen
3. Rasmus Lindblom, Söders-Tyresö
Bakre raden fr.v. Elias Ljungdell, Täby OK, Linus Forsberg, OK Ravinen, Filippa Hjerne, Alice Ljungberg,och Freja Hjerne, TMOK och Ted Lagerström, Attunda OK. Främre raden fr.v. Teo Struck, OK Ravinen, Rasmus Lindblom, Söders Tyresö, Henrik Lundfors och Vendela Rundström OK Ravinen. Foto: Lars Forsberg
Bakre raden fr.v. Elias Ljungdell, Täby OK, Linus Forsberg, OK Ravinen, Filippa Hjerne, Alice Ljungberg,och Freja Hjerne, TMOK och Ted Lagerström, Attunda OK. Främre raden fr.v. Teo Struck, OK Ravinen, Rasmus Lindblom, Söders Tyresö, Henrik Lundfors och Vendela Rundström OK Ravinen. Foto: Lars Forsberg

Svinpest och sprint..? StOF och SOFT:s markkonferens den 26 november
En rubrik för StOF och SOFT:s Markkonferens, den tredje i ordningen sedan starten våren 2022, som innehåller både ordet Svinpest och Sprint får kanske någon att höja på ett ögonbryn. Ambitionen med konferensen i november var dock att dels sprida information och kunskap kring bakgrund och konsekvenser av höstens Svinpestutbrott i Bergslagen, dels att borra lite djupare kring frågor som rör våra Sprintarrangemang.

Under rubriken – Var ska vi tävla och träna 2030 – har Stockholms OF och Svenska Orienterings-förbundet sedan 2022 bjudit in till två mötestillfällen som med Naturvårdsverkets vägledning för arrangemang i naturen (2022). Målgruppen har utgjorts av stockholmsklubbarna, inte minst de med ansvar för exempelvis jakt- och markfrågor angränsande distrikt samt Tiomilaföreningen, 25manna-föreningen. Genom det positiva gensvaret från de närvarande, har målgruppen vidgats till att även omfatta representanter för alla distrikt. Konferenserna har genomförts med värdefullt stöd av Skogssportens Gynnare.

Markkonferensen ska ses som en uppföljning av de erfarenheter och slutsatser som inhämtats och dragits efter att under knappt två år tillämpat den nya vägledningen. Dels som en möjlighet att sprida information och erfarenheter, inte minst genom fördjupa oss i några av de utmaningar och möjligheter som är kopplade till sprintdisciplinen men även till inomhusorientering.

På programmet för konferensen (vilken genomfördes på Teams) stod bland annat en redovisning från Joacim Ingelsson/SOFT kring det pågående arbete med att ta fram ett utbildningspaket rörande olika markfrågor. Det digitala utbildningspaketet - Arrangemang i naturen - förväntas vara klart nu under december.

Joacim avlöstes av Thomas Henriksson från Norbergs OK som gav en bra bild av hur klubben hanterat konsekvenser av höstens utbrott av svinpest. Thomas viktigaste slutsats var att även om de omfattande avspärrningarna och begränsningarna har varit en utmaning, går det alltid att finna olika lösningar för fortsatt tränande och tävlande – inte minst genom ett omfattande samarbete med grannklubbarna. Björn Nyqvist från arrangörerna bakom Stockholm City Cup beskrev i sin tur erfarenheter från tävlingens snart 25-åriga historia. Björns slutsats var att kraven på en sprintarrangör under senare år har ökat – en sprint i stadsmiljö berör såväl markägare, bostadsrättsföreningar, polisen och liknande aktörer och tillståndsgivare. Avslutningsvis beskrev David Hector från Stockholms Inomhusorienterare hur man inom man inom föreningen jobbar med olika såväl mark- som lokalägare. Föga förvånande ställs en arrangör av ett inomhusarrangemang inför samma utmaningar som för sportens övriga discipliner. Det gäller att vara ute i god tid, genom samverkan och samråd bygga relationer, med andra ord att leva upp till andemeningen i Naturvårdsverkets vägledning för arrangemang i naturen.

Gensvaret från de närvarande i etern var stort och planeringen inför nästa markkonferens är redan igång. Förhoppningen är att nästa tillfälle kan genomföras under kommande vår.

/Lasse Gerhardsson

Redaktionellt tillägg: Mötespresentationer kan man ta del av på StOF-webben

SOFT:s tävlingskonferens - stöd för flera motioner
En helg i slutet av november arrangerades SOFT höstmötet. En del är ordförandekonferens, där Monica Hatlen deltog för StOF:s räkning. I ett närliggande rum träffades distriktens tävlingsansvariga och där deltog Cecilia Westström från StOF-kansliet.

Lasse Greilert från SOFT presenterade en utredning om likvärdiga segrartider, delvis utifrån en motion från Östergötlands OF. Både medel- och sprinttävlingar har segrartider som ligger över rekommendationen. I diskussionen menade flera att det är lättare för banläggare att förhålla sig till rekommendationer om banlängd än segrartider.

På tävlingsmötet diskuterades vidare en del av de motioner som ska tas upp på förbundsmötet. De flesta tyckte t.ex. att det verkade bra att mäta sprintbanor som kortaste löpväg i stället för fågelvägen som i dag. Att tillåta kombinationslag på SM-stafetter tyckte också flera distrikt vore bra. På förbundsmötet i mars beslutas hur motionerna ska behandlas vidare. 

SOFT redogjorde för svårigheterna att få arrangörer till SM och Swedish League de närmaste åren. Det syns tydligt eftersom det saknas arrangörer även till tävlingar så nära i tiden som 2025. 

Ökade ansträngningar ska också göras för att Eventor ska ha ”söndagsöppet”. Det är också ett rankingfilter för sprint på gång. 

Presentationer och mötesanteckningar från tävlingskonferensen finns nedan

Tävlingskonferensen - Orienteringsförbundet

SOFT:s förbundsmöte den 23-24 mars - stort förändringstryck
I slutet av mars är det dags för Svensk Orienterings förbundsmöte som hålls vartannat år. Hela 24 motioner har lämnats in från landets orienteringsklubbar – ingen brist på engagemang bland orienterarna!

Stockholms orienteringsförbund att lämnat tre motioner

  1. Utveckla förutsättningarna för icke bilburna att kunna delta på tävlingar, träning och andra orienteringsarrangemang
  2. Utveckla SOFTs förmåga inom mark- och anläggningsområdet
  3. Ändra så att SOFT är med och fastställer anmälningsavgifter och arrangemangsavgift för 25mannastafetten

Enskilda klubbar kan också lämna in motioner till förbundsmötet. Ravinen, Snättringe och Haninge har inkommit med följande motioner:

  • Stärk ungas möjlighet att vara med och påverka - Ravinen
  • Gör delar av Hittaut till premiummedlemskap med en kostnad - Snättringe
  • Inför kombinationslag vid SM och DM och RM stafett – Haninge

Läs alla motionerna här: Förbundsmöte - Orienteringsförbundet

Efterforskning av försvunna personer
Varje år försvinner cirka 7000 personer inom polisregion Stockholm. De allra flesta kommer till rätta på egen hand eller med en begränsad sökinsats

men i 20–30 fall varje år krävs en större insats för att hitta den försvunna personen. Sådana insatser inleds bara när det föreligger fara för den försvunnes liv eller allvarlig risk för dennes hälsa. Vid dessa sökinsatser behöver en större yta sökas av metodiskt med tillräcklig noggrannhet. Det är alltid en kamp mot klockan och det går åt ganska mycket folk, och ibland behöver polisen ta hjälp av andra.

Här kan orienterare göra en mycket värdefull insats. Vi är vana att röra oss i terräng året om. Många av oss kan även göra det i totalt mörker. Vi har en uppövad och svårslagen kompetens i kartläsning och vet (oftast) var vi befinner oss. Polisen i region Stockholm utökar därför nu sitt samarbete med orienterare. En första informationsträff där ett femtontal orienterare från olika klubbar deltog hölls den 7 november. Det var en mycket intressant kväll med givande samtal! Vi kom överens om att gå vidare med samarbetet, och därför erbjuder nu polisen oss en utbildning i den professionella sökmetod som de använder för att hitta en försvunnen person så snabbt som möjligt.

Inbjudan vänder sig till orienterare över 18 år som vill lära sig mer om efterforskning av försvunna personer och kan tänka sig att hjälpa polisen vid behov. Uppgifter som kan bli aktuella är till exempel att hjälpa till med så kallade ledstångssök men även att stötta en sökpatrull med tre till fyra gående som behöver hjälp med orienteringen så att man vet vart man varit och vart man ska.

Efter avslutad utbildning kan den som vill skriva upp sig på polisens sms-lista så att polisen kan larma vid behov när man bedömer att orienterare behövs för att hitta en försvunnen person.

Om/när det kommer ett sms från polisen så vet vi att en medmänniska troligen är i fara och behöver snabb hjälp – så visst är det bra om vi kan bli många orienterare i region Stockholm på den listan!

Inbjudan till utbildningen den 23 januari. Även orienterare som var med på mötet den 7 november är välkomna om ni vill vara med igen. 

Två ATV från Gotlands ATV-förening kör ledstångssök vid Tofta skjutfält. Foto: Thomas Rasch, Polisen
Två ATV från Gotlands ATV-förening kör ledstångssök vid Tofta skjutfält. Foto: Thomas Rasch, Polisen

Avslutning av övning för polisens ledningsfunktion, Hemvärnet och Missing People vid Lojsta slott på Gotland. Foto: Thomas Rasch, Polisen
Avslutning av övning för polisens ledningsfunktion, Hemvärnet och Missing People vid Lojsta slott på Gotland. Foto: Thomas Rasch, Polisen
Hittaut har hittat hem
När detta skrivs återstår det bara någon vecka innan årets Hittaut i Stockholm stämplar ut efter ännu ett framgångsrikt år. Hittaut 2023 har varit det femte i ordningen sedan starten 2019 och efter fem år kan vi nu konstatera att Hittaut-konceptet har intagit en naturlig plats i Stockholms utbud av olika bredd- och motionsaktiviteter. Tillsammans med Veckans bana och Naturpasset når Hittaut till ett stort antal motionärer, aktiva och flanörer som med kartans hjälp bra vill njuta av både stad och skog.

Hittaut innanför tullarna sedan 2019
Hittaut innanför tullarna sedan 2019

När vi sedan tittar på statistiken över vilka som jagat CP här i stan kan man förvånas över hur många som faktiskt letat rätt på varenda CP och dessutom hur många utsocknes besökare våra CP har haft. Ryktet säger att det finns ett gäng Hittaut-entusiaster som åker land och rike runt för att hinna med så många Hittaut-projekt som möjligt mellan april och oktober då merparten av alla CP normalt sitter ute.

Hittaut innan och utanför tullarna

När vi nu lägger årets Hittaut till handlingarna och börjar plocka ner alla Check Point-skyltar är det värt att notera att Hittaut inom Stockholms stads domäner sedan starten betat av Norrmalm, Kungsholmen, Södermalm, Östermalm, Gärdet och icke att förglömma hela Södra Järva, såväl Akalla-Husby-Kista som Hjulsta-Rinkeby. Det är mycket imponerande arbete som under StOF:s vingar har utförts av bland annat Sundbybergs, Centrum och Hellas. 

Samtidigt är det i sammanhanget viktigt att lyfta fram de olika Hittaut-projekt som utanför stadens domäner utförts av Tullinge, Väsby, Järla med flera klubbar. Av den stundtals omfattande mängden mejl som inkommit till vår Hittaut-mejlbrevlåda förstår vi att Hittaut lockar och engagerar. I mejlskörden återfinns synpunkter på allt från saknade CP till, tvärsäkra (men sällan riktiga) påståenden om felsatta CP till tack och beröm för att vi lägger ner tid och kraft på Hittaut. En ”kunddialog” som sporrat oss på StOF att fortsatt driva Hittaut. 

Hittaut för tävling och träning

Hittaut är samtidigt en bra möjlighet och en resurs för olika tränings- men även tävlingsaktiviteter. Många är de som nyttjat papperskartorna för träning och som bekant bjöd StOF under den andra pandemivåren 2021, in till Järva Rogaining på Hittautkartan över Södra Järva. Möjligheterna med Hittaut är närmast obegränsade!

Hittaut och O-Ringen 2027 i Stockholm

Det torde väl ha undgått få att det nu finns ett beslut om att O-Ringen 2027 ska genomföras här i huvudstaden med omnejd. Även här har Hittaut en roll att fylla. Från de senaste årens O-Ringenarrangemang rapporteras att Hittaut på respektive ort har varit en viktig ambassadör för orienteringen och har verkat som ett smörjmedel för att lokalt informera, förankra och att sälja in den stundande O-Ringen-veckan. Naturligtvis kommer vi själva att under åren fram till sommaren 2027, nyttja Hittaut som en ambassadör för O-Ringen i Stockholm.

Stockholms historia kring Riddarfjärden i orienteringsformat 2023
Stockholms historia kring Riddarfjärden i orienteringsformat 2023

Stadshusorienteringen

Som bekant har Stockholms Stadshus i år firat sitt hundraårsjubileum. Ett jubileum som högtidlighållits genom en stor mängd aktiviteter. StOF kontaktades i ett tidigt skede av de ansvariga bakom jubileumsaktiviteterna och fick då frågan om förbundet kunde stå som arrangör för ett projekt som kombinerade upplägget bakom Hittaut med digitala källor med fokus på Stockholms historia i allmänhet och Stadshusets historia i synnerhet. Frågan ledde till att det inleddes ett samarbete mellan StOF, Stadshusets jubileumsprojekt samt det digitala arkivet Stockholmskällan. Ett samarbete som kom att benämnas Stadshusorienteringen och som utgjordes av 23 kontroller runt Riddarfjärden och som var i drift mellan den 23 april och 23 oktober. Projektet visade sig bli en succé och alla de tryckta kartorna gick åt! Inte minst var ett antal skolor tidigt ute och hämtade kartor. Att kunna kombinera lärande och friskvård är ju en alldeles lysande lösning!

Firandet av Stadshusets hundraårsjubileum och Stadshusorienteringen ledde i sin tur till att StOF erbjöds att ett fullständigt unikt orienteringsarrangemang i och i anslutning till Stadshuset! Arrangemanget, Kompasshuset/Stadshussprinten, gick av stapeln den 28 maj och bjöd på såväl sprint i kvarteren runt Stadshuset, nybörjaraktiviteter i Stadshusparken, labyrintorientering inne i Blå hallen(!) samt prova-på Orienteringsskytte. En fantastisk och en lätt galen dag – hur ofta springer vi orientering i Blå hallen?

Starten för Stadshussprinten
Starten för Stadshussprinten


Hittaut 2024

Planeringen inför Hittaut 2024 i Stockholm är redan igång och även är det Centrum som tillsammans med Hellas kommer att svara för genomförandet. Vilka stadsdelar som kommer att omfattas av nästa års Hittaut är när detta skrivs inte helt klart men planen är att Hittaut 2024 ska lanseras under april.

Hittaut har definitivt hittat hem och konceptet har funnit såväl sina utövare som sina former. Nu avvaktar vi med spänning hur Centrum och Hellas kommer att lägga upp Hittaut 2024 i Stockholm.

Lasse Gerhardsson /StOF

Satsning på utsatta områden genom Idrottsklivet
Riksidrottsförbundet skriver på sin hemsida: "Idrottsklivet är satsningen som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga. Syftet är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta. Regeringen tillför ett årligt stöd på 100 miljoner till idrottsrörelsen."

Idrottsklivet drivs i samverkan mellan Riksidrottsförbundet, elva av våra RF-SISU distrikt samt 14 specialidrottsförbund, varav Svenska Orienteringsförbundet är ett. Läs mer om Idrottsklivets mål och syften på Riksidrottsförbundets webbsida.


Svenska Orienteringsförbundets projektledare för inkludering Cecilia Östman har rekryterat några föreningar för att skapa anpassade aktiviteter riktade till de så kallade utsatta områdena i former där alla kan delta oavsett ekonomisk förutsättningar. Hittills har man använt sig av koncepten "Hittahem" och "ORMAR".

Hittahem
Projektet som startade 2021 har sin bakgrund dels i Riksidrottsförbundets Strategi 2025 där målet är att idrottsrörelsens sammansättning ska spegla samhällets, dels i Svenska Orienteringsförbundets Kompassriktning 2030 där vi under devisen "flera och mera" ska verka för ökad social hållbarhet genom idrott.

Pionjärföreningar för Hitta hem är bl.a. Mälarhöjdens IK. Inom ramen för Hittahem erbjuds olika former av öppna sprintträningar i närområden för såväl föreningsmedlemmar som boende i området. Genom att arrangera träningstillfällen blir Hittahem både en återkommande aktivitet som en möjlighet att delta spontant. Det viktigaste är att deltagandet ska vara så enkelt och villkorslöst som möjligt för att locka så många som möjligt.

Läs på RFs hemsida om hur Helsingborgs SOK jobbat med Hittahem



ORMAR
Under hösten har Kista Sports Club fått igång sin orienteringssektion med hjälp av ORMAR-konceptet (Orientering-Rörelse-Motion). Inom ORMAR fokuserar man på rörelseglädje med orientering som verktyg. Utgångspunkten är att nå en målgrupp utan tidigare erfarenhet av föreningsidrott eller friluftsliv genom mycket enkel orientering och med inslag av andra idrottsmoment och rörelseövningar. På det sättet vill man att barn i tidig ålder ska få en positiv bild av orientering som idrott. En poäng med ORMAR är också att det ska vara så enkel orientering att vem som helst utan orienteringsbakgrund ska kunna leda grupperna.

Kista SC har under ledning av projektledare Ben Robertsson startat två grupper för barn under hösten med målet att etablera orientering som idrott i Järva. Efterfrågan på verksamhetstid mellan kl 15 och 17 på dagarna har gjort det svårt att fungera med ideella ledare. Istället har man utbildat unga i konceptet ORMAR genom projektstöd. Under hösten har 50 barn registrerat sig som ORMAR-medlemmar och deltar i de regelbunda träningarna. Konceptet utvecklas nu av Ben Robertson med stöd av SOFT och RF-SISU. Nu vill man också involvera StOF i att nå ut till fler områden.

Vill ni vara med?
Svenska Orienteringsförbundet söker fler klubbar som vill starta Hittahem- eller ORMAR-projekt inom Idrottsklivet. Det finns projektstöd att söka från RF-SISU Stockholm fram till sista oktober 2025 under fliken Idrottsmedel i din klubbs Idrott Online.

För hjälp med projektet - kontakta Per Forsberg på StOF eller Cecilia Östman på SOFT.
Youth 2023
MTBO - året som gått och det som kommer
Joakim Skärlén, Haninge SOK och ledamot av StOF-styrelsen ger här ett perspektiv på året som gått och vad som väntar nästa år för våra MTBO-åkare.

Veteranerna

Gubbarna och gummorna från Stockholm har tävlat flitigt i Norge och Sverige i veterancupen


Veterancupen 2023

Framskjutna resultat från stockholmare


D40
1. Karolina Montgomerie, Täby OK
D50
2. Helene Ripa, Haninge SOK
D55
3. Åsa Bergström, Täby OK
D65
1. My Rönnols, Täby OK
D70
3. Ann-Marie Holmström, Gustavsbergs OK
H40
3. Björn Normark, Tullinge SK
H50
2. Ronnie Pettersson, Haninge SOK
H60
3. Stig Thunell, Haninge SOK
H75
1. Bernt Eriksson, OK Södertörn

MTBO i Stockholm

Höjdpunkten för Stockholm var under 2023 Svenska cupen i Västerhaninge som tidigare stått som arena för 25manna men som nu stod redo för avslutningshelgen i Svenska cupen MTBO [cupen beskrivs på SOFTs hemsida]. Skogen och stigområdet passade mycket bra och blev starkt och varmt välkomnat av MTBO-Sverige. Haninge SOK levererade en medeldistans och sprintdistans i ett vackert höstväder och i och med frånvaron av Haninges åkare denna helg hade inte Stockholm några framskjutna placeringar i Svenskacuppen i år i senior och junior klasserna.

Del 1 från H21-banan på SC-sprinten
Del 1 (del av) från H21-banan på SC-sprinten

Juniorer och seniorer

EM
Sebastian Svärd, Haninge SOK deltog på EM i MTBO (EMTBOC) i Portugal på de individuella distanserna. Han lyckades inte riktigt som han hoppats på och på mixstafetten kom Sebastian tillsammans med landslagskollegorna Cecilia Thomasson och Rasmus Nordgren på sjunde plats.

SM
Under den första SM-helgen med två tävlingar av årets 4 körde Nadja Larsson, Fredrikshofs IF SOK till sig 2 medaljer av ädel valör och Sebastian Svärd, Haninge SOK tog ett brons i masstarten.

Medeldistans: D21; 2. Nadja Larsson, Fredrikshofs IF SOK
Massstart: D21; 1. Nadja Larsson, Fredrikshofs IF SOK, H21; 3. Sebastian Svärd, Haninge SOK

Att se fram emot!
Programmet 2024

10 maj

Ulricehamn 

SM sprint

11 maj

Ulricehamn 

SM medel

12 maj

Ulricehamn 

SM lång

8 juni

Värnamo

SC sprint

9 juni

Värnamo

SC medel

17 augusti

Surahammar

SC sprint

18 augusti

Surahammar

SC förl. medel

5 oktober

Katrineholm

prel. SC sprint 

6 oktober

Katrineholm

prel. SC lång


Notera också vårklassikern MTBO Camp i Danmark som sätter fart på MTBO-säsongen, nästa år senare än vanligt 16-20 maj 2024
Vinterns första U23-samling 3 december
Den 3 december samlades juniorer och seniorer för en ny runda av samlingar i projekt U23 . Denna gång var platsen GIH och temat återhämtning med doktorand Lina Nilsson som även är knuten till SOFT.

Temat för vinterns första U23-samling
Temat för vinterns första U23-samling
Vinterns första samling i projekt U23 samlade 28 deltagare vid Gymnastik- och idrottshögskolan bakom Stadion på Lidingövägen. Programmet inleddes med föreläsning om återhämtning av doktorand Lina Nilsson som också är knuten till orienteringslandslaget.

Lina utgick från livspusslet och hur belastning inte bara kommer från träning utan att man bör se till livets totala belastning och hur viktigt det är att balansera träning, sömn och kost med all annan belastning.
Bild av total belastning
Bild av total belastning

Deltagarna fick sedan svara på frågor genom appen Menti och det vittnade om att alla inte alltid har koll och planerar utifrån total belastning. Därefter handlade föreläsningen en hel del om sömnens betydelse och de studier Lina medverkat i där elitidrottare fått skatta sin sömn och som visar att många idrottare inte sover tillräckligt. Våra deltagare fick råd om hur sömnen kan bli så bra som möjligt och att det bästa är om man som idrottare kan sova 9 timmar per natt.
Avslutningsvis summerade Lina sitt budskap med att man till syvende och sist alltid bör utgå från sin totala belastning, att mat och sömn bör vara tillräcklig och att träningen bör planeras och anpassas till vad som är rimlig belastning inom helheten.
Sammanfattning av budskapet
Sammanfattning av budskapet
Efter föreläsningen blev det träning i snön på Norra Djurgården där det fanns möjlighet både till långpass och kortare pass. Efter träningen bjöd vi på återhämtningsmål med mycket energi men även uppbyggande protein. två versioner av hemmagjorda enegibars fanns att testa och recepten gick att hämta från nätet via qr-koder. Dessa återges även nedan.
Återhämtningsmål
Återhämtningsmål
Sex stockholmare i seniorlandslagsgrupperna 2024
Emma Bjessmo tar nu plats i A-landslaget tillsammans med Karolin Ohlsson, Järla där Gustav Bergman också parkerat i över ett decennium. Dessutom fyller vi på med stockholmska påläggskalvar i utvecklingsladslaget.

STOCKHOLMARE I A-LANDSLAGET 2024

Naemma I Mål

Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK

1DX 6438

Karolin Ohlsson, Järla Orientering

Gustav

Gustav Bergman, OK Ravinen

Emma Bjessmo, IFK Lidingö tar för första gång en en fast plats i A-landslaget. Därmed har vi med Karolin Ohlsson och Gustav Bergman tre stockholmare i denna exklusiva skara. I utvecklingslandslaget är det från Stockholms sida manlig slagsida i och med att Simonarna Hector och Imark samt Axel Granqvist fortsätter utvecklas starkt. Med Emma och Karro i a-truppen hoppas vi dock att våra yngre tjejer har förebilder att följa i spåren.

Läs mer om landslagsuttagningen på SOFTs hemsida.

STOCKHOLMARE I UTVECKLINGSLANDSLAGET 2024

Axel Granqvist (1)

Axel Granqvist, OK Ravinen

Simongrabbarna Beskuren

Simon Hector, Snättringe SK

Simongrabbarna Beskuren

Simon Imark, Tullinge SK

Stockholmare tog guld vid Euromeeting i Skottland
Euromeeting kan ses som förberedelser inför kommande års VM, både för deltagare och arrangörer. Då det inte är något regelrätt mästerskap är det inte alla som väljer att åka dit. Några som däremot gjorde det är stockholmarna Emma Bjessmo och Axel Granqvist som här berättar lite om sitt träningsläge samt betydelsen av Euromeeting.

Euromeeting i Skottland avgjordes i mitten av oktober och inleddes med en sprintstafettseger med Emma och Axel i laguppställningen. Svenska Orienteringsförbundet refererar på sin webbplats

"Under fredagseftermiddagen drog Euromeeting i gång i Skottland med en spännande sprintstafett. Sverige ställde upp med fyra starka lag, varav flera innehöll landslagsdebutanter. Det var Sveriges förstalag, med suveräna Hanna Lundberg på slutsträckan, som korsade mållinjen först och tog hem segern."

Segrande sprintstafettlaget: Emma Bjessmo från IFK Lidingö och Axel Granqvist, OK Ravinen tillsammans med Jonathan Gustavsson och Hanna Lundberg. Foto: Kalle Dalin
Segrande sprintstafettlaget: Emma Bjessmo från IFK Lidingö och Axel Granqvist, OK Ravinen tillsammans med Jonathan Gustavsson och Hanna Lundberg. Foto: Kalle Dalin

Vi har ställt några frågor till Emma och Axel för att sätta Euromeeting i en nulägeskontext.

Euromeeting är ett bra tillfälle att förbereda sig för kommande VM. Var det en bra förberedelse och på vilket sätt?

Emma: Euromeeting är absolut ett bra tillfälle att förbereda sig inför kommande års VM. Det är tävlingar som arrangeras av kommande års arrangörer i likvärdig terräng, så det är ett gyllene tillfälle att få en glimt av vad som komma skall. Euromeeting blir som ett första avstamp där en får en chans att få en inblick både i banläggarens perspektiv men även vad städerna kan bjuda på för klurigheter och vad det kan vara bra att fokusera på under vintern och våren inför detta mästerskap.

Axel: Ja det var grymt att få komma till Skottland och bekanta sig lite med de olika terrängtyper som kan bjudas på där. Är ju ändå inte helt likt Sverige så det var bra att få känna på lite hur det kan bli på VM! Dessutom gick det ganska bra så skönt att ha det med sig och veta att man kanske har där att göra ändå :)

Du är uttagen i en landslagsgrupp inför 2024. Är det något särskilt som tagit dig dit? Är det något du förändrat?

Emma (A-landslaget): Jag har under många års tid byggt upp en stabil träningsgrund och skulle väl säga att jag tagit små steg framåt hela tiden. Något som gjort en stor skillnad för mig är att jag sedan några år börja jobba lite mer strukturerat med min fysiska träning genom att blanda in en del friidrottsträning, och har jobbat lite mer målinriktat i projekt mot olika delmål. Det har hjälpt både för utveckling och att hålla motivationen uppe.

Axel (Utvecklingslandslaget): Inte egentligen gjort något särskilt utan fått in många bra träningsår i rad och stadigt blivit bättre för varje år. Alltid kul att se att man utvecklas och får bekräftelse på det.

Hur ser dina förutsättningar ut för att göra ett bra 2024 med tanke på träningsmiljö och -upplägg?

Emma: Under 2023 fick jag diabetes typ 1 så det är såklart att mina förutsättningar har förändrats sedan dess. Jag har insett att det inte hindrar mig från att vara elitidrottare men jag har mycket nytt att lära. Jag känner dock att jag har ett bra team runtomkring mig och håller även på att knyta nya kontakter som kan hjälpa mig i denna resa. Jag kommer även befinna mig i Nya Zeeland under vinterns mörkaste månader vilket kommer ge bra förutsättningar för att både lära mig om min kropp men även träna på intensiva sprintkartor och förbättra fysiken på långa långpass i bergen. Jag ser fram emot 2024 och har siktet inställt.

Axel: Har börjat jobba i juni i år och var orolig innan hur vardagen med jobb och träning skulle funka men det har hittills gått väldigt smärtfritt. Det är riktigt bra drag i träningsmiljön i Uppsala med många duktiga löpare som sporrar varandra så förutsättningarna ser lovande ut!

 

Stockholm by Night, etapp 1 och 2
Första etappen i 23:e upplagan av Stockholm By Night genomfördes den 15 november. OK Österåker gjorde ingen besviken, SM-terräng, vägvalssträckor och onlineresultat på storbild går inte av för hackor. IFK Lidingö visade bra tåga via segrar av Veronika Kalinina och Mårten Boström.

Etapp 2 arrangerades av OK Södertörn och genomfördes i Svartviks- och Högmoraskogarna. I Granen tog Mårten Boström sin andra raka seger, denna gång i spurt mot Olle Boström, Järla. I Tallen vann Klara Borg, SNO, övertygande före Veronika Kalinina.

Vill man veta mer om hur tävlingen utvecklades sig efter starten så får man snacka med någon av deltagarna. StOF:s utsände hade fullt upp med att hinna från starten till målet och kan därför inte ge en korrekt rapport.

Resultaten etapp 1

Resultat etapp 2

Ställningen i serien
Saxat från...
OK Södertörns klubbtidning Irrblosset har i #2 2023 en artikel om ukrainare på återbesök på Farstanäset, skrivet av klubbledaren Olga Biba




Praorapport v46
StOFs PRAO Erik Käll berättar har koncist om sina upplevelser på StOFs kansli under vecka 46 2023.

Det har varit väldigt roligt att jobba här på stof. Jag har lärt mig många nya saker om orientering och jobb i orienterings världen. På praoplatsen har jag fått lära mig om hur man hanterar eventor och hur man redigerar stof's hemsida, jag har fått skriva en nyhetsartikel till Stof Nytt om världens bästa orienteringstävling som några av mina klubbkompisar arrangerade och jag har lärt mig om hur administrering av ett Sveriges orienteringsförbund.


Erik gillar att åka långfärdsskridsko vid stugan i Dalarna

KOM
KOM står för konstiga orienteringsmästerskapet. Det var en tävling som två ungdomar från min klubb Tumba-Mälarhöjden OK arrangerade. Det var en vanlig långdistanstävling förutom att kartan var annorlunda. StOFs PRAO Erik Käll berättar om ett konstigt lopp på en konstig bana.

Jag startade som vanligt och tog mig till min andra kontroll men när jag skulle till min tredje så var det en stor höjd framför mig men den var inte med på kartan. På kartan så skulle det vara ett kärr jag visste ju att det skulle vara något konstigt med kartan men jag visste ju inte vad det skulle vara men jag fortsatte med bara kompassen att lita på efter lite tur och en gnutta hjälp från en klubbmedlem så hittade jag kontrollen.

Jag visste det inte då men det var bara början på en riktig konstig bana. Från den femte kontrollen så gick det bra tills den sjätte kontrollen som skulle enligt kartan var en höjd med när jag kom dit så var den en stor sänka men jag visste inte vilka konstigheter som väntade mig då. När jag väl kom till den åttonde kontrollen så märkte jag att det bara fanns höjdkurvor där och inget annat det skulle jag säga att det vara det svåraste hindret den denna absurda bana men det var roligt för att det var utmanande.

När jag var nära slutet av banan var det kontroll elva som gjord att så blev jag väldig förvirrad för att kartan passade inte ihop med verkligheten. Det var för att de hade flyttat på en kraftledningsgata med 50 meter det förvånade många personer under banan. Nu var det bara sista kontrollen kvar och nu var konstigheterna över och jag var i mål. 

Jag rekommenderar starkt att ni ska springa denna tävling och vi syns nästa år där.

/Erik Käll TMOK (StOFs PRAO 2023v46)

KOM arrangörer 

/Alexander Bäckman TMOK, Oskar Eklöv TMOK


Banan på manipulerad karta



Kartan som den egentligen ser ut

Min prao på StOF (v47)
En prao-elev som vecka 47 gjort ett fantastiskt jobb åt StOF berättar vad hon haft för sig i denna underbara text nedanför. Som jul-quiz får var och en försöka ta reda på vem det är.

På måndagsmorgonen begav jag mig mot pendeltågen och åkte till Sundbyberg för att sedan byta till tunnelbanan och ta mig till Stockholms Orienteringsförbund. När jag kom fram till Solna strand hade min telefon ingen täckning och jag hade ingen aning om var jag skulle gå. Det enda jag visste var att min praoplats låg på Vretenvägen 4. Efter att ha letat mig fram till min ingång upptäckte jag att dörren var låst och blev osäker på ifall jag faktiskt kommit rätt, jag hade nämligen först gått till Vretenvägen 2 och 6 innan jag kom till 4:an. När jag sedan blev insläppt efter några minuter blev jag lättad, det betydde att jag faktiskt hade hittat fram. Det första som hände var en rundtur runt kontoret och jag fick veta att våningen delades med bland annat RF SISU. Vi gick igenom vad som skulle ske under veckan och sedan fick jag börja, vid 10 ungefär började jag klippa och klistra dm-plaketter. Det skulle fixas plaketter till första, andra och tredjeplatsen för ungdomar i varje gren men även förstaplatsen till vuxna. Jag påbörjade arbetet och efter en stund hade klockan blivit 12, vi skulle äta lunch och det blev ett främmande rum jag klev in i, det satt redan en massa andra personer där och när jag sedan kom med min matlåda och skulle försöka leta mig fram blev jag nervös. Det var ett helt rum som jag aldrig hade varit i med personer jag aldrig träffat tidigare. Efter lunchen var det tillbaka till arbetet med DM-plaketterna, jag klippte ut en massa en centimeters rutor med text och klistrade på dem men när klockan sedan blev 15 och det var dags att gå hem för dagen var jag långt ifrån färdig.

När jag kom på tisdagen förväntade jag mig att jag skulle fortsätta med plaketterna men det fanns andra planer, jag skulle få hjälpa till med både Eventor och hemsidan, det första vi gjorde var att ladda upp poängställningen från Stockholm by Night veckan innan. Efter det skulle jag ändra datum på hemsidan och hitta och ladda upp kartor för USM 2024. En timme in i det var det dags för ett kanslimöte där vi gick igenom från veckan innan och olika uppgifter och händelser som rörde orienteringsförbundet. Resten av dagen fortsatte jag med att leta upp kartor och ladda upp olika saker på hemsidan och rätt som det var blev klockan tre igen och det var dags att gå hem.

På onsdagen hade jag vant mig vid hur jag skulle resa och var allting låg och när jag kom in på kontoret skulle jag bara fixa lite på hemsidan innan det var dags att påbörja något nytt, jag skulle bland annat hjälpa till med gamla papper. Mer specifikt skulle jag se till att papperna kunde sorteras som just papper genom att klippa bort hörnen där det fanns häftklammer. Det var även viktigt att gå igenom alla papper och se att det inte fanns något fasttejpat på dem. Detta kanske inte låter roligt för många men för mig var det det då jag kunde sitta och göra det i tystnad och i lugn och ro. (Dessutom satt det ibland lappar på gamla kartor vilket gjorde att jag kunde gå igenom gamla banor samtidigt som jag sorterade). När vi hade ätit lunch fortsatte jag lite med dm-plaketterna men även med andra småsaker, som att dela A3 papper med två separata kartor till A4 med hjälp av skärmaskinen.

När torsdagen sedan kom skulle jag fortsätta med hemsidan och ladda upp länkar och ny relevant information för 2024 men jag fick även skanna papper, sortera papper och göra färdigt arbetet med dm-plaketterna. Jag hann alltså med en mängd olika saker och fick även se källaren och förrådet i byggnaden en kort stund medan vi letade efter kartonger som kunde tömmas. 

Till sist kom fredagen och det betydde slutet av min prao vecka, det var väldigt roligt och det jag fick göra sista dagen var bland annat att paketera plaketterna, vika ihop tomma lådor och lära mig mer om hur man ritar en karta. Det sista jag påbörjade efter lunchen var att skriva denna text och om min upplevelse här på StOF kansliet. För att sammanfatta var det alltså en rolig vecka med en mängd olika saker som alla var olika varandra. Även om det kanske låter tråkigt så här när jag skriver är det bara en snudd på ytan, det finns nämligen en massa saker som skulle kunna göras och massa saker som jag skulle kunna beskriva här men varför tar ni inte chansen istället och praoar här, då får ni möjligheten att se hur det faktiskt är och om allt jag skrev stämmer.😉

/Anonym bra orienterare

Knep & Knåp i juletid
Här följer ett par knepiga knåp för lediga helger i juletid. Lasse Forsberg har bidragit med "Finn en massa fel" i kartor (norra delen av årets DM-karta) och Anders Winell frågar er vad som påverkar banläggningen ur markhänsynshänseende.
Klicka på kartan för att se den större och för utskrift (A4)

Finn 20 fel



Klicka i bilden för att se den större
Inbjudan till DM i Skid-O
Vi hoppas Kung Bore fortsätter att vara snäll så att Stockholms DM i skidorientering går att genomföra för första gången sedan 2018. Nu med Täby OK som är Stockholms mest aktiva skidorienteringsklubb som arrangör. Just nu har vi inte fullt tillräckligt med snö, men hela tävlingsområdet är snötäckt och de fasta motionsspåren är preparerade och fullt åkbara. Snötäcket ser enligt väderprognosen ut att kunna öka något under den närmsta veckan. Vi kommer därmed fortsatt arbeta med att planera och förbereda inför tävlingshelgen. För mer info om tävlingarna se inbjudan nedan och som ligger upplagd på Eventor. Vi hoppas att detta arrangemang skall locka många så att vi kan hjälpas åt att föra Stockholms stolta skidorienteringstraditioner vidare.
Lördag 27 januari - sprint
Söndag 28 januari - medel

Arena
Össeby IP, Brottby, Vallentuna

Parkering
Vid Össeby IP + 2 st infartsparkeringar på varsin sida av E18 vid trafikplats Brottby. Avstånd P-arena 100-1000m.

Distanser
Lördag 27 januari – Sprintdistans
Söndag 28 januari - Medeldistans

Klasser
HD10, HD12, HD14, HD16, HD18, HD20, HD21, HD35, HD40, HD45, HD50, HD55, HD60, HD65, HD70, HD75, HD80, Öppen lätt, Öppen medelsvår, Öppen svår
Vid få anmälda kan klasser slås ihop.

Anmälan
Via Eventor. Ordinarie anmälan stänger söndag, 21 januari 2024 kl. 23:59.

Efteranmälan
Kan ske till 50% högre avgift fram till onsdag, 24 januari 2024 kl. 23:59.
Öppna klasser samma avgift som för tävlingsklasser utan efteranmälningsavgift både för föranmälan och anmälan på plats.            

Öppna klasser
Öppen lätt, Öppen medelsvår, Öppen svår - med möjlighet att anmäla sig på plats.

Anmälningsavgifter
Ungdomar (HD10-16): 120 kr/tävling
Vuxna: 225 kr/tävling
Öppna klasser: Samma avgift som tävlingsklasser beroende på ålder. Ingen efteranmälansavgift vid anmälan på plats.
Tävlande för svenska klubbar faktureras i efterhand via Eventor. Utländska deltagare betalar före start.

Första start
Lördag kl 12.00
Söndag kl 10.00

Stämplingssystem
SportIdent i beacon mode, dvs touch free eller vanlig stämpling. SI-Card 5, 6, 7, 8, 9 ,10 och 11 kan användas. Meddela SI-nummer vid anmälan. Sportidentpinne (ej touch) kan hyras för 50kr/dag. Vid förlust av SI-pinne debiteras 600kr.

Tävlingsregler
SOFTs tävlingsregler och anvisningar.

Banlängder
Enligt SOFT:s rekommendation, exakta banlängder redovisas i PM.           

Priser
Priser enligt SOFTs rekommendationer. DM-plaketter

Karta
Össeby IP. Skala samt kartstorlek anges i PM.

Terrängbeskrivning
Måttligt kuperat.

Kartställ
Det kommer att finnas möjlighet att låna kartställ . Ej återlämnad kartställ debiteras 600 kr. Anmäls som tilläggstjänst i eventor.

Omklädning/Dusch
Inomhus i anslutning till arenan.

Vallningsutrymme
Endast utomhus

Servering
I anslutning till arenan

Avlysning
Se karta i Eventor

Tävlingsledning/Upplysningar
Tävlingsledare: Peter Nordström, peterognordstrom@gmail.com, tel: 070-713 18 16
Banläggare: Edvin Nordström och Peter Nordström

Välkomna önskar Täby Orientering!

StOF:s jubileumsår 2023, sista utrop!
1901 genomfördes nämligen en klubbtävling i Sundbybergs IK:s regi vid Vireberg nära StOF-kansliet och på 1910-talet genomfördes små klubbtävlingar där det kunde komma 15-20 deltagare i bästa fall. Major Ernst Killander hade ett osedvanligt sinne för organisation och skogsidrott. I sitt jobb på Livgardet genomförde han olika orienteringsövningar för sina kollegor och även rekryter, men civilt hade orienteringslöpningen dåligt rykte som militäraktivitet och något man gjorde i ”lumpen”, inte något för en vanlig civilist.

Efter Olympiska spelen 1912 fick friidrotten ett uppsving i Stockholm och nu tänkte Ernst, som var så såld på orientering och kände många duktiga terränglöpare, att Stockholm Idrottsförbund borde genomföra en propagandatävling i orienteringslöpning. Men ledningen var kallsinnig och menade att orientering var allt för komplicerat och lämpade sig bara för militärer som använde dåliga kartor i jobbet. Men Ernst gav sig inte, men det kom ett världskrig 1914 som gjorde att de flesta hade annat att tänka på.

Men så blev det fred och tack vare att de flesta som varit inkallade under kriget, insåg värdet av att kunna navigera i naturen, gjorde att också idrottsförbundet tyckte att en propagandatävling kunde vara en trevlig idé. De flesta känner nog till att det anses att orienteringssporten gick från suspekt militäraktivitet till riktig idrott i samband med Förbundsorienteringen den 25 mars 1919. Start i Saltsjöbaden och målgång vid Nackanäs värdshus, en dryga 11 km lång bana. 200 män antog utmaningen som stördes av ca 10 cm nysnö. Bästa tid hade en känd skidlöpare som använde 85 minuter, med obligatoriska läderkängor, yllekavaj och keps.

Efter att ha kämpat i många år fick Svenska Orienteringsförbundet bli ett eget förbund 1938 i stället för att vara en sektion inom Idrottsförbundet. Under 1950-talet skapades specialdistriktsförbund för orientering i Sverige och för Stockholms del bildades ett specialdistriktsförbund den 21 januari 1953 vid Stockholms Idrottsförbunds orienteringssektions årsmöte på Handelshögskolan. StOF var för en gångs skull inte först. 8 distrikt hann före, bland annat Uppland. Nu har det alltså gått dryga 70 år sedan StOF:s förste ordförande Arne Larsson valdes att leda utvecklingen i Stockholmsdistriktet. Vi får väl tro att StOF ska fortsätta att ligga i framkant och driva utvecklingen av orienteringssporten även i framtiden.

Tävlingens näst snabbaste löpare, Bengt Uggla, startar från Igelboda station där starten var belägen på Förbundsorienteringen 1919.
Tävlingens näst snabbaste löpare, Bengt Uggla, startar från Igelboda station där starten var belägen på Förbundsorienteringen 1919.
Några råd från 1940-talets elitlöpare Stig Hedenström